Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ и Китай се доближават до търговско споразумение

Съединените щати и Китай се доближават до търговско споразумение, заяви в четвъртък късно вечерта икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу, позовавайки се на това, което той определи като "много конструктивни преговори" с Пекин за прекратяване на 16-месечна търговска война между двете най-големи икономики в света.

Къдлоу посочи, че преговарящите са в близка телефонна връзка, но не даде повече подробности относно сроковете на възможна сделка, предаде БНР.

"Ние се приближаваме към постигането на сделка", каза той на събитие в Съвета по външни отношения във Вашингтон.

"Преобладаващото чувство е доста добро, а това не винаги е било така".

Междувременно Си Ен Ен предаде, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп и неговият китайски колега Си Дзинпин е трябвало да сложат своите подписи на "първата фаза" на търговската сделка през следващата седмица, но преговорите за окончателния текст на споразумението са стигнали до "задънена улица". Според източници на CNN Пекин и Вашингтон не са могли да се споразумеят относно размера на покупките на американска селскостопанска продукция от страна на Китай, както и за нивата на тарифите при потенциален сценарий без сделка.

Съединените щати и Китай се намират вече 16 месеца във война на двустранни митнически тарифи, която доведе до напрежения на световните капиталови и до най-слабият икономически растеж в глобален план след финансовата криза през 2007-ая и 2008-а година. Финансовите пазарите очакват с тревога подписването на търговското споразумение, което да прекрати несигурността, довела до забавяне на бизнес инвестициите по целия свят.

Снощните коментари на Лари Къдлоу биха могли да облекчат пазарните притеснения, които рискуваха да бъдат подновени от информацията на CNN за отлагане на планираното за следващата седмица подписване от лидерите на САЩ и на Китай на "първа фаза" от двустранното търговско споразумение.

По-рано тази седмица Доналд Тръмп пък заплаши, че може да наложи нови "съществени" тарифи на Китай, ако не бъде постигната сделка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във