Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ и Китай подписаха първата фаза от търговското споразумение

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският вицепремиер Лю Хъ подписаха първата фаза от споразумението за уреждане на двустранните търговски спорове на церемония в Белия дом, предаде ДПА.

"От това по-голямо няма. Задържането на тези две гигантски и могъщи държави в хармония е толкова важно за света. Светът днес ни гледа", каза Тръмп при подписването на документа след 75-минутна церемония.

Споразумението влиза в сила от следващия месец.

Китай се ангажира да купи стоки от САЩ на стойност около 200 милиарда долара за две години, включително земеделски продукти за десетки милиарди долари. Сделката съдържа и механизъм за налагане на поетите ангажименти. Тръмп заяви, че ако се постигне съгласие за втората фаза, митата на САЩ върху китайски стоки ще бъдат намалени.

"Днес правим стъпка, която никой досега не е правил с Китай, към едно бъдеще на справедлива и взаимна търговия с подписването на първата фаза на това историческо търговско споразумение. Заедно поправяме миналите несправедливости", заяви Тръмп.

Сътрудничеството е единственият верен вариант на развитието на отношенията между Пекин и Вашингтон, защото от съперничеството губят и двете страни. Това каза китайският вицепремиер Лю Хъ.

Подписването на споразумението има не само икономическо, но и политическо значение, заяви Лю Хъ. По думите му то ще донесе полза не само на САЩ и Китай, но и на целия свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във