Банкеръ Daily

Пари и пазари

САЩ и Китай имат много добър шанс за търговско споразумение, каза Тръмп

САЩ и Китай имат много добър шанс да сключат търговско споразумение, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

На среща с журналисти в Белия дом ден преди възобновяването на търговските преговори на високо равнище във Вашингтон Тръмп заяви: "Ако можем да постигнем сделка, ще постигнем сделка, има много добър шанс за това. Смятам, че Китай иска да сключим сделка повече, отколкото аз".

Китай е отворен за постигане на ограничено търговско споразумение със САЩ, тъй като втората по големина икономика в света се опитва да деескалира съществуващото търговско напрежение, съобщи в сряда агенция Блумбърг, позовавайки се на лица, запознати с тарифните преговори.

Агенцията допълва, че преговарящите във Вашингтон са оптимистични относно постигането на широко търговско споразумение, което да прекрати търговската война завинаги. Но в същото източниците на Блумбърг посочват, че Китай би приел ограничена сделка, стига да не се налагат повече тарифи, включително по-високите мита на САЩ, които трябва да влязат в сила по-късно този месец и тези, планирани за декември. В замяна на това Китай би предложил основни отстъпки като закупуването на повече американски селскостопански продукти, но без да са ясни повече подробности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във