Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Санкциите прекрояват търговията с дългове

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Международните пазари на държавен дълг преживяха сравнително спокойна седмица. Геополитическите рискове остават високи и се очертават като фактор, който поне засега  кара инвеститорите да задържат наличностите си от  основните книжа убежища.

Удължаването на срока на санкциите срещу Русия от Европейския съюз, както и агресията в действията на САЩ спрямо основните търговски партньори на страната  са в основата на възможната буря, от която поне засега инвеститорите се пазят. В САЩ доходността по трежъритата се движеше  в тесни граници през седмицата, а  в края й достигна  2.931% при ръст от 1 базисна точка в десетгодишния матуритет.

Тесните рейнджове бяха показателни и за търговията в Европа, където липсата на каквито и да е ключови новини или изказвания след срещата на борда на ЕЦБ от миналата седмица и въпреки форума на централните банкери в Синтра (Португалия) бяха определящи за пазарите през седмицата. Десетгодишните бундове завършиха със седмичен спад на доходността от 2.4 базисни точки  - до 0.377%, докато сходните им по матуритет френски ДЦК отбелязаха понижение от 1.4 базисни точки - до 0.716 на сто.

В периферията на еврозоната повишението на кредитния рейтинг на Испания бе добрата новина за инвеститорите в иберийски дългове. По-високата оценка на кредитоспособността на страната означава по-широка инвеститорска база и ликвидност на пазарите. Въпреки това липсата на значителни промени бе обхванала и инвеститорите в испански ДЦК, като доходността по десетгодишните книжа, търсена по тях, завърши седмицата без сериозни изменения на нива от 1.294 на сто. Въпреки политическите рискове пред Италия  някои основни инвеститори определят разпродажбата на дълговете на страната като твърде дълбока и ги намират за много добра инвестиция. "Италия не е Гърция" - под това мото някои японски фондове разширяват инвестициите си на Ботуша. Десетгодишните италиански облигации отбелязаха седмичен спад от 1.3 базисни точки до 2.588 на сто.

Във Великобритания най-очакваното събитие е срещата на борда на Бенк ъф Ингланд. Въпреки че повишение на основната лихва изглежда слабо вероятно след позицията на гуверньора - Марк Карни, който призова за още изчакване с оглед по-добър анализ на ситуацията, анализаторите ще търсят следи в изказванията на монетарния борд, за да предположат по-точно кога може да се случи това. Джилтовете също се търгуваха в тесен рейндж, като отбелязаха седмично понижение от 1.7 базисни точки до 1.308% при десетгодишните доходности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във