Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Санкциите подбиват резервния статус на долара

Спадът на дела на щатския долар в резервите на световните централни банки е провокиран вероятно от мерките на администрацията на Доналд Тръмп срещу Русия, подозира "Голдмън Сакс груп". Руската централна банка е продала около 85 млрд. долара от доларовите си активи на обща стойност 150 млрд. долара през второто тримесечие, след като Вашингтон обяви наказателни мерки срещу руски бизнесмени и официални представители на руското правителство през април, посочи на 15 октомври в анализ за клиентите на инвестиционната банка Зах Пандъл - един от двамата шефове на поселението за глобална валутна търговия и развиващи се пазари на "Голдмън Сакс". 

Пандъл смята, че през второто тримесечие "Банк России" е продала голяма част от деноминираните си в зелени пари активи и вероятно всичките си щатски ДЦК, управлявани от американски попечители, и е вложила средствата в облигации в евро и в китайски юани. На този акт може да се отдадат над 50% от редукцията на дела на долара в световните валутни резерви през този период. Той падна до 62.3% през второто тримесечие на 2018-а, докато участията на еврото, йената и на юана са се увеличи, сочат данни на МВФ.

Макар че обратът засега изглежда краткотрайно временно явление, делът на американския долар в световните резервни активи може да продължи да намалява, ако и други едри притежатели на валутата решат - подобно на Руската централна банка, да орежат доларовите си вложения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във