Банкеръ Daily

Пари и пазари

Санкциите бавят плащанията на руските собственици на корпоративен евродълг

Московският международен бизнес-център

Руските инвеститори в национални корпоративни еврооблигации получават със закъснение дължимите преводи по емисиите, които минават през международни агенции, защото трансакциите се оплитат в мрежата от санкции, твърдят анализатори, компании и руският Национален депозитар за ценни книжа - "Национальный расчетный депозитарий" (НРД). 

Западните наказания и контрамерките на Москва означват, че разплащанията по дълговите книжа в твърда валута, емитирани от руската държава или от руски компании, са станали доста по-сложен процес, като някои се бавят или пропадат "по трасето". 

Дължимите суми по руските държавни и корпоративни еврооблигации се прехвърлят през международни фирми за клиринг и сетълмънт като "Клиърстрийм" и "Юроклиър", които обработват преводите и потвърждават собствеността върху активите преди да изпратят пари на западните инвеститори и след това на НРД за руските им колеги. След руското нахлуване в Украйна обаче "Юроклиър", която е притежание на борси и банки и "Клиърстрийм", която е част от германската "Дойче бьорзе", обявиха, че спират да осчетоводяват търговски сделки с руски ценни книжа в съгласие със санкциите на Европейския съюз срещу Кремъл.

В официално изявление за агенция "Ройтерс" НРД потвърждава, че "са възможни закъснения на плащанията, които минават през международните депозитари". Руският депозитар допълва, че "това може да е свързано с ръчна обработка на ордерите, имащи отношение към руски компании, както и с необходимостта за получаване на зелена светлина от европейските регулатори". "Клиърстрийм" и "Юроклиър" не са направили коментар по темата.

Засегнатите плащания

Руските компании трябва да погасят външни задължения за 18.5 млрд. щ. долара, включително лихвени преводи, до края на годината, по оценка на анализатори на инвестиционната компания "Ай Ти Ай кепитъл". Отделно, руското министерство на финансите дължи други 3.4 млрд. долара по държавни еврооблигации. 

Руските собственици на поне четири корпоративни еврооблигационни емисии се борят да получат дължимите преводи, твърдят "Ай Ти Ай кепитъл" и фирмите, по-специално стоманодобивните корпорации "Новолипецк" и "Северсталь", държавните руски железници и производителят на торове "Еврохим".

"Новолипецк" информира в официално изявление на 22 март, че е платил копоните по еврооблигационна емисия с падеж през 2024-а и чуждестранните инвеститори вече са започнали да получават преводите си, докато руските все още не са. Руският стоманен гигант обяснява, че това се дължи на факта, че "Юроклиър" и "Клиърстрийм" вече не работят с НРД. Компанията допълва, че "в момента не вижда правни основания, които забраняват западните посредници да обработват плащанията на руските граждани".

"Северсталь", чийто основен акционер Алексей Мордашов бе санкциониран персонално на 28 февруари, също има проблеми с обработката на сумите по купоните, които трябва да получи. Запознато с въпроса лица е информирало "Ройтерс", че плащането, направено през миналата седмица от фирмата по дългови книжа с падеж през 2024-а, все още очакват да бъдат обработени от "Ситибанк", като гратисният период изтича на 23 март.

Руските железници и "Еврохим" засега не са коментирали проблемите.

От своя страна, НРД е заявил, че е получил плащания по еврооблигации от "Юроклиър", но не ги придвижва докато западният контрагент не получи одобрение от европейските регулатори. "След вдигане на забраната, те ще бъдат обработени, както обикновено", добавя руският депозитар. 

Предстоящи преводи

Плащанията по купони, дължими през следващите няколко дни, са от "Газпром" и от най-голямата интегрирана руска компания за петрохимикали "Сибурал" на 23 март, Руските железници на 25 март и компанията за добив на злато "Полиус"на 28 март, точно когато Москва трябва да направи следващия превод по задгранични облигации. 

Руското финансово министерство вече изплати 117 млн. щ. долара и по-късно още 66 млн. долара за купони по еврооблигационни емисии, като задграничните инвеститори са получили средствата.

Руският финансов всекидневник "Коммерсант" съобщи на 23 март, позовавйки се на източник от голяма брокерска фирма, че някои руски притежатели на държавни еврооблигации не са получили дължимите лихвени суми. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във