Банкеръ Daily

Пари и пазари

Samsung с 56% спад на печалбата през второто тримесечие

Samsung Electronics отчете спад в печалбата през април-юни повече от два пъти в сравнение със същия период на миналата година. Оперативната печалба на най-големия производител на смартфони в света през второто тримесечие възлиза на 5.6 милиарда долара, което е понижение с 55.61% спрямо същия период на 2018 г., съобщиха от компанията. През януари-март печалбата на Samsung падна с около 60% в годишно изражение до 65.3 милиарда долара.

Негативните резултати се дължат на продължаващия спад на цените на пазара на памет чипове. Samsung заяви, че все пак очаква пазарът на чипове да започне да се възстановява през втората половина на годината. "Очаква се търсенето на сървъри да се увеличава постепенно, докато клиентите коригират нивата на запасите си и възобновят покупките си, търсенето на компютри също може да се разшири", прогнозира южнокорейският технологичен гигант. Samsung очаква търсенето като цяло да нарасне през втората половина на годината, въпреки че компанията вижда нестабилност в индустрията поради увеличената външна несигурност.

От началото на юли японското правителство въведе нови ограничения върху износа на високотехнологични материали в Южна Корея, което засяга основно три вида, използвани при производството на чипове и дисплеи за смартфони и телевизори, за които вече се изискват индивидуални приложения. По-строгите мерки за контрол на износа могат да забавят процеса на износ с няколко месеца, засягайки южнокорейските технологични гиганти като Samsung Electronics Co., SK Hynix Inc. и LG Display. Въпреки, че се очаква краткосрочното въздействие да бъде ограничено поради високите нива на запасите, в дългосрочен план компаниите могат да имат затруднения с намирането на алтернативни източници на доставка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във