Банкеръ Daily

Пари и пазари

Самсунг очаква най-ниска тримесечна печалба за повече от две години

Samsung Electronics Co Ltd заяви в петък, че се е насочил към най-ниската си тримесечна печалба за повече от две години заради пренасищането на търговията с външна памет, забавянето на продажбите на дисплеи и повишаването на конкуренцията на пазара със смартфони, съобщава ''Ройтерс''.

Южнокорейският технологичен гигант заяви, че операционната печалба за първото тримесечие вероятно е спаднала с 60% спрямо предходната година, липсват пазарни очаквания и компанията е  на път да отчете най-слабата си тримесечна печалба от края на 2016 година насам.

Акциите на Samsung се повишиха за кратко преди компанията да обяви прогнозите си за спад на печалбата. Много инвеститори останаха разочарования от анонса, тъй като очакваха възстановяване на печалбата, отчитайки подобрение на цените на чиповете през втората половина на годината. 

Samsung доставя чипове за памет и дисплеи на много производители, включително и на конкурента си Apple. Пласира и сървърни чипове за облачни пространства, от каквито се възползва например Amazon. Години наред бизнесът с полупроводници бе основният двигател на печалбата на Samsung. 

"През второто полугодие цените на памет чиповете ще се приземят леко, така че спадът ще се забави, а излизането на нови iPhone модели по-късно през годината е добър знак за дисплеите и чиповете на Samsung”, коментира Кин Ян-джа, анализатор в KTB Investment and Securieties.

Най-големият производител на смартфони и чипове с памет заяви още, че печалбата януари-март вероятно ще възлиза на 6.2 трилиона вона (5.5 млрд. долара). Прогнозата на анализаторите от Refinitiv SmartEstimate беше за 6.8 трлн. вона. (6 млрд. долара)

Приходите вероятно са паднали с 14% на годишна база до 52 трлн. вона (46 млрд. долара). Компанията ще разкрие подробните си финансови резултати в края на април.  

По-рано компанията предупреди, че тримесечието може да бъде разочароващо заради спада на цените на чиповете с памет и забавянето в търсенето на дисплеи, използвани в iPhone на Apple.

Премиум телефоните Galaxy на Samsung междувременно се борят да станат печеливши, след като разходите за иновации нараснаха, повиши се конкуренцията от китайските компании, а потребителите изчакват повече време за да сменят старите си телефони с нови, твърдят анализатори.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във