Банкеръ Weekly

Пари и пазари

САМО ВОЕННИТЕ НЕ СА ВЪВ ВАКАНЦИЯ

Лято е все пак и пазарът най-после сякаш придоби подходящото за сезона настроение. Бързият поглед върху него показва стабилизиране на цените с тенденция към повишаване, което, ако не беше предшествано от напрежението от последните няколко месеца, дори би дало основания за допълнителен оптимизъм.
Пазарите реагираха на напрежението в Близкия изток (военните очевидно не са във ваканция), което пренасочва допълнително свежи средства към държавните облигации и в крайна сметка позициите им през последната седмица изглеждат неочаквано устойчиви и свежи.
Турнето на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише беше съпроводено със серия от интервюта, които за изненада не бяха достатъчно атрактивни, за да предизвикат осезаеми пазарни брожения.
Месечният обзор на ЕЦБ за юли показа, че инфлацията в Европа е около и над 2%, икономическата ситуация е балансирана в средносрочен аспект, но в дългосрочен период има риск заради цените на петрола. Нищо ново - в допълнение - със сигурност ще има нови повишения на лихвата, ако прогнозите се потвърдят и ситуацията не се промени.
И докато ЕЦБ продължава да проявява бдителност и наблюдава със строг поглед инфлацията, в САЩ вече се усеща процес на постепенно преструктуриране на част от портфейлите от фондови книжа към емисии държавен дълг, съпроводено и с покупки на пенсионни фондове. Тази тенденция пренася своето влияние и на европейския пазар. Фючърсът на бунда продължава да е над 115, като дори цената се позавъртя около 115.60 - доходност близо до 4%, но все пак отгоре.
Показателно през последните дни беше силното понижение на цените на акциите на строителните фирми в САЩ. Верни на традицията си, анализаторите видяха и в това знак за реален и осезаем ефект от високите лихвени проценти и ако предположението се потвърди, бихме могли да говорим вече за очертаваща се нова икономическа ситуация.
Десетгодишните американски книжа са с доходност от 5.08% - спрямо 5.17% от преди седмица, двугодишните - 5.13% спрямо 5.19%, а тридесетгодишните - 5.12% спрямо 5.22 на сто. Очевидна е силната корекция надолу, особено при дългите периоди.
Японската централна банка също мисли да повишава лихвите - за първи път от шест години. За разлика от всички, Обединеното кралство май единствено няма проблем с големия растеж - там индикаторите показват забавяне и цените на облигациите с радост се повишават, напук на останалите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във