Банкеръ Daily

Пари и пазари

С регистър ще се създава ред в биопроизводството

Плащането на биологичните производители и кандидатстването по мярка 11 "Биологично земеделие" ще става по данни от новия био регистър, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

А биопроизводителите следва да проверят в базата данни дали всички техни парцели, обекти и животни са вписани в него. В момента това се прави от контролиращите ги лица.

Десислава Танева отправи послание към всички сертифициращи фирми да попълнят базата с данни на био производителите до първи март. Целта е да няма проблем със заявяването по кампанията за директни плащания. По думите й, малко над 3000 от биологичните производители са бенефициенти по мярка 11, но според данни на сегашния регистър има още близо 3000, които не са бенефициенти.

Биологичното земеделие е селскостопанска дейност, в която се съчетават най-добрите практики по отношение опазването на околната среда - поддържа се висока степен на биологично разнообразие, опазват се природните ресурси, прилагат се високи стандарти за хуманно отношение към животните и методи на производство, съобразени с предпочитанията на част от потребителите към продукти, произведени чрез използване на естествени вещества и процеси. Т.е. целта е селскостопанската система да функционира по възможно най-естествен начин.

Отбелязва ръст в търсенето и производството на биологични продукти, както в България, така и на ниво Европейски съюз, отбеляза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на Международното специализирано селскостопанско изложение Зелена седмица 2020 в Берлин преди седмица.

Около 6 000 са сертифицираните биопроизводители в страната. На изложението в германската столица България акцентира на биопродуктите. Националният ни щанд е организиран в 6 къта: вина; мед и сладка; млечни продукти; месни продукти; биологични продукти; етерично-маслени продукти. Посетителите на изложението  дегустираха български  вина, био продукти на основата на етерични масла, био орехово масло, пчелен мед и пчелни продукти, био месни и млечни продукти, сладка и конфитюри, плодови сокове, био бадеми, био солети и бисквити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във