Банкеръ Daily

Пари и пазари

С над 60% се увеличават германските инвестиции в Китай

Търговията и инвестициите между Китай и Германия се увеличават през настоящата година. За периода януари-юли германските инвестиции в Китай са регистрирали ръст от 62.7% като са нараснали с 1.17 милиарда долара, показват данни на китайското министерство на търговията. Германия е най-големият търговски партньор на Китай в Европа през последните 5 години.

Търговското сътрудничество между Китай и Германия се развива стабилно през тази година, отбеляза говорителят на министерството на търговията на Китай Гао Фън по време на пресконференция. Двустранната търговия между страните е на стойност 106.93 милиарда долара, което е ръст от 2.4% през първите седем месеца на 2019 година. Размерът на новите инвестиции от Китай в Германия за същия предиод е 1.01 милиарда долара или 27.6% ръст, съобщи "Радио Китай".

"Пекин има желание да продължи да работи с Германия за насърчаване на прагматичното търговско сътрудничество", отбеляза Гао Фън и подчерта, че германските компании се регистрират активно за участие във второто Международно изложение за внос на Китай. Според данни на главното митническо управление на Китай делът на частните китайски предприятия е по-голям от този на компаниите с чужди инвестиции и те вече са основният двигател за външната търговия на страната.

През първите 8 месеца на тази година общата сума на вноса и износа на Китай е достигнала 20.13 трилиона юана, което е увеличение с 3.6% спрямо същия период на миналата година като от тях делът на частните предприятия е бил в размер на 8.49 трилиона юана. Отчетеният ръст от 11.2% е по-висок от общия ръст на външна търговия на Китай, който е бил 7.6% през съответния период.

Facebook logo
Бъдете с нас и във