Банкеръ Daily

Пари и пазари

С 600% трябва да нараснат цените на въглеродните емисии

Държавните лидери ще трябва да повишат чувствително разходите на страните си за овладяване на отделяните в атмосферата вредни емисии от въглероден двуокис, за да се ограничи  затоплянето на околната среда, посочва енергийният консултант "Уд Макензи". За да не се допусне повишение на температурата над 1.5 градуса по Целзий от равнищата преди индустриализацията, както е заложено в Парижкото споразумение за климата, цените трябва да скочат до 160 щ. долара за тон въглероден двуокис до 2030-та, а са били  средно 22 долара за тон в края на 2020-та, пишат експертите на консултантската фирма в проучване, публикувано на 4 март. 

Индустриализираните държави от векове изхвърлят в атмосферата въглеродни емисии и парникови газове със скорост, която не би могла да се ограничи. Досега, за да задържат температурния ръст под 1.5 градуса по Целзий, правителствата се опитват да намалят отделяните количества въглероден двуокис като ги оценяват - подход, при който емисиите се облагат с данък или се създава пазар за търговия на разрешителните за замърсяване на въздуха. 

Отделеното количество въглроден двуокис от изкопаеми енергийни източници е намаляло със 7% през 2020-та,което се дължи на пандемията. Но светът ще трябва да постигне редукция от подобен порядък през всяка година до 2030-та и след нея, или ще се сблъска с все по-непредсказуеми последствия върху околната среда.

Цените на разрешителните за отделяне на въглероден двуокис скочиха до рекордни стойности в Европа, в резултат на спекулативни покупки и на усилията на политиците да намалят емисиите, но азиатските нации изостават сериозно. Япония предвижда да ревизира въглеродния си данък, който е сред най-ниските в света. В Китай онлайн търговията на разрешителни трябва да започне до края на юни. 

Правителствата се нуждаят от политики  по отношение на въглерода, които да принудят индустриалните сектори да ползват по-зелени енергийни опции, каквато например е водородът, подчертават от  "Уд Макензи". Това може да стане чрез цените на въглеродните емисии, чрез директни стимули или чрез данъчни политики. По-високите стойности на въглеродния двуокис може да насърчат компаниите да намалят отделяните замърсители чрез специални пречиствателни системи за улавяне на въглерода. Оттам той може да бъде рециклиран в нови продукти, създавайки потенциал за "индустрия за трилиони долари", изтъкват авторите на проучването. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във