Банкеръ Daily

Пари и пазари

С 4.8 млрд. евро са олекнали само за седмица турските валутни запаси

Брутният размер на задграничните резерви на Турция е паднал рязко от началото на годината - поредното доказателство, че мерките в подкрепа на турската лира гълтат прекалено високи разходи. Чуждестранните запаси на Анкара са се свили с 4.8 млрд. евро само за седемте дни до 13 май, показват официалните данни на Турската централна банка, публикувани на уебстраницата й на 20 май. Което сваля общата й валутна наличност без златните активи до 61.2 млрд. долара - най-ниското равнище за последните 10 месеца.  

Седмичният срив е "шокиращ" и показва, че Турция "безуспешно се движи срещу вятъра", написа в анализ за клиентите Кристиян Маджо - шеф на портфейлната стратегия на лондонския офис на "Торонто доминиън сикюритис".

Въпреки че държавните банки на южната ни съседка интервенират от време на време на валутните пазари, турската парична единица е най-губеща сред партньорите си от развиващите се пазарази срещу щатския долар със спад от 16 процента. Сериозното обезценяване се дължи на силното търсене на зелени пари от турските корпорации заради опитите им да се изолират от препускащата инфлация, напомпвана от предишните епизоди на валутни преоценки и от сегашния мощен подем на глобалните цени на суровините. 

Турските държавни кредитори не правят официални коментари за валутните си интервенции, но бивш председател на централната банка на страната заяви през 2020-а, че те осъществяват транзакции съобразно регулаторните лимити и вероятно ще продължат да участват активно на валутния пазар. 

Спадът на задграничните резерви е ключовият източник на нестабилност на Турция. В периода от началото на 2019-а до края на 2020-а Анкара е похарчила 165 млрд. щ. долара в усилията си да стабилизира лирата, информира лично президентът Реджеп Ердоган. Тази политика даде доста негативни странични ефекти и принуди Турската централна банка да повиши лихвените проценти.

Турската парична единица приключи седмичната си търговия с изключително слабата котировка от 15.9090 лири за един щ. долар. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във