Банкеръ Weekly

Пари и пазари

С 4% по-малко фалшиви евро монети през 2013 г.

Броят на фалшивите евро монети, изтеглени от обращение през 2013 г. е намалял с 4% в сравнение с година по-рано. През миналата година националните органи във всички страни от еврозоната са изтеглили общо 175 900 фалшиви евро монети.

В момента в обращение са 16.8 млрд. оригинални евро монети, а съотношението на фалшивите е 1 на всеки 100 000 истински монети. Паричката от 2 евро остава една от най-засегнатите от тази престъпна дейност като нейния фалшификати са открити при 67.6% от общия брой. Делът на фалшиви 50 евро цента се увеличава до 16.7%, на монетите от 1 евро намалява до 15.6% от общия брой.

Превантивните мерки, включително законодателните, техническия анализ, координация в областта на правоприлагането и съдебното сътрудничество са позволили на държавите членки да постигнат напредък в премахването на фалшивите евро монети от обращение. Въпреки това е необходимо да бъдат засилени редица мерки, за да се подобри превенцията, разследването и санкционирането на фалшифицирането на еврото в рамките на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във