Банкеръ Daily

Пари и пазари

С 2 трлн. долара ще скочат европейските енергийни сметки до 2023-а

Сметките за електрическа енергия на европейските домакинства ще скочат с 2 трлн. щ. долара и ще достигнат максималната си стойност в началото на 2023-а - поредното напомняне за крещящата нужда от правителствена интервенция, твърдят анализатори на бранша на "Голдмън Сакс груп". На върховото си равнище енергийните разходи ще имат около 15% дял от БВП на Европейския съюз, пише в разбор за клиентите, подготвен от банкерите под ръководството на Алберто Гандолфи и Мафалда Помбейро.   

"Според нас, пазарът продължава да подценява дълбочината, обхвата и структурните последствия от кризата", посочват експертите. Те допълват, че те "ще са дори още по-дълбоки от петролната криза през 70-е години на миналия век".

Инвеститорите в борсови индекси и ценни книжа са прекалено песимистично настроени към реалния ефект от усилията на регулаторите, твърди "Голдмън Сакс". Някои от обмислените стъпки, включително ценовите тавани и изкуствено поддържаните по-ниски от реалните енергийни тарифи, генериращи дефицит в системата, могат да облекчат прекаления натиск върху цените на акциите на фирмите от бранша като забавят ръста на сметките, ограничат спада на индустриалния продукт в краткосрочен план и, до голяма степен, понижат регулаторния риск.

Скокът на енергийните разходи принуди правителствата да предмриемат мерки за облекчаване на ценовия натиск върху домакинствата и бизнеса. Министрите на енергетиката на ЕС ще се срещнат на 9 септември, за да обсъдят единен отговор, включително тавани на газовите котировки и забрана на търговията на енергийни производни. Париж и Берлин подкрепят и въвеждането на данък върху извънредните печалби на енергийните компании от неприлично високите цени. 

Въвеждането на ценови тавани на генерираната енергия може да спести на блока около 650 млрд. евро за енергийни сметки и да облекчи потребителите и пазарите, позволявайки на правителствата да избегнат допълнителното облагане на печалбите на енергийните дружества, пресмятат анализаторите на "Голдмън Сакс". Инвеститорите пък би трябвало да се насочат приоритетно към акциите на фирми, които разработват източници за възобновяема енергия, защото именно те ще спечелят от по-високите цени на енергията в дългосрочен план, допълват банкерите и препоръчват германската RWE, португалската Energias de Portugal и датската Orsted.

Гандолфи и Помбейро предупреждават, че ценовите тавани няма да разрешат напълно проблема с достъпа до електрозахранване, което означава, че реализираните дефицити по реалните сметки ще трябва да се разпределят за изплащане за период от 10-20 години. Енергийните дружества пък ще ще трябва да получат възможност да секюритизират тези бъдещи плащания, за да избегнат прекалено натоварване на балансите си.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във