Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ryanair намали прогнозата си за броя пътници през следващото лято

Авиокомпания Ryanair съкрати прогнозата си за броя на очакваните пътници през следващото лято, поради възможни забавяния при доставките на самолети Boeing 737 MAX. Ирландската компания заяви, че такъв сценарии определено ще окаже влияние и върху работните места, довеждайки до съкращения в някои от базите през зимата на настоящата година и лятото на 2020 г., съобщи Ройтерс.

Авиокомпанията очаква да превози с 3% повече пътници през следващото лято, в сравнение с настоящето, което е значително по-ниска стойност от първоначално прогнозираните 7%. Оценката на трафика за годината до март 2021 г. е намалена от 162 милиона пътници до приблизително 157 милиона. Ryanair очаква 737 MAX да се върне в експлоатация преди края на настоящата година, като първата доставка от новите самолети е поръчана за януари и февруари догодина. Компанията е планирала своя график за полети въз основа на доставката на 58 от самолетите 737 Max до лятото на 2020 г., но сега очаква да получи само 30.

"Boeing се надява, че пакетът от сертификати ще бъде предаден на регулаторите до септември с връщане на услугата в експлоатация скоро след това. Тъй като Ryanair са поръчали Boeing MAX200s, които са вариант на самолетите MAX, те трябва да бъдат сертифицирани отделно от FAA и EASA. Ryanair очаква, че MAX200 ще бъде одобрен за полетни услуги в рамките на 2 месеца от завръщането на MAX", заяви главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри в изявление.

Авиокомпанията е поръчала над 200 самолета Boeing 737 Max, но е заменила в името им думата "Max" с номера "8200". Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа все още не е пуснала самолета в експлоатация, след като полетите с модела бяха забранени по целия свят, заради две фатални катастрофи. Ryanair е поръчала уникален дизайн на Boeing 737 Max с допълнителни места и допълнителен авариен изход. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във