Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ръстът на китайските инвестиции в имоти се ускорява до 4-месечен връх през август

Китайските инвестиции в имоти нараснаха с най-бързите си темпове за четири месеца през август, на фона на по-слабото представяне на други сектори, повлияни от продължаващата китайско-американската търговска война и забавянето на потребителското търсене, информира Ройтерс.

Ръстът на продажбите на имоти се ускори до най-високата степен за повече от година, но скокът при търсенето може да послужи като сигнал за политиците, които се стремят да намалят високия дълг на домакинствата и да избегнат потенциалния риск от създаване на балон.

Инвестициите в имоти са важен принос за растежа на втората по големина икономика в света. Индустрията на недвижимите имоти помогна на Китай да се справи с по-широкото забавяне на икономиката си от продължителна търговска война със САЩ.

Инвестициите в имоти през август нараснаха с 10.5% спрямо година по-рано, като се ускориха спрямо ръста от 8.5% през юли, отбелязвайки най-бързия растеж от април, според изчисленията на Ройтерс въз основа на данните на Националното статистическо бюро (NBS).

За периода януари-август 2019 г. инвестициите в имоти също нараснаха с 10.5% спрямо година преди това и с 10.1% спрямо първите седем месеца. По-силните показатели за инвестициите и продажбите през август идват на фона на продължително свиване на промишлената активност и по-резкия спад на цените на производителите, които подхранват притесненията, че глобалната рецесия може би наближава, тъй като растежът в Китай губи силата си.

Продажбите на имоти по площ, основен барометър на търсенето, нараснаха с 4,7% през август на годишна база, спрямо ръста от 1,2% през юли, отчитайки най-бързият си растеж от юли 2018 г., показват данните на Ройтерс. Основните строителни предприемачи, като China Vanke и Country Garden, отчитат годишно увеличение на договорените продажби през август.

За периода януари-август продажбите продължават да отчитат спад на годишна база, свивайки се с 0.6% след понижението от 1.3% през първите седем месеца.

Цените на имотите все още растат с близо 10% след повече от три години затягане на политиката. Сред предприетите мерки в подкрепа е и решението на централната банка на страната да освободи 900 милиарда юана (127,2 милиарда долара) ликвидност по-рано този месец, като намали коефициента на задължителни резерви на банките (RRR).

През август китайският банков и застрахователен регулатор заяви, че е открил редица нарушения сред малките кредитори, като отпускане на заеми за проекти с недостатъчно капитализиране на недвижими имоти и свръхзадлъжнели платформи на местната власт.

Всъщност, новото строителство започва със забавяне, тъй като неотдавнашният ход на Пекин за затягане на контрола върху спекулативните покупки намали доверието в сектора. Започването на ново строителство, измервано чрез етажната площ, нараства по-бавно през август с 4,9% печалба спрямо година по-рано. За януари-август стартирането на ново строителство нараства с 8,9%, срещу 9,5% печалба през първите седем месеца.

Ръстът при продажбите може да се сблъска с по-сериозни препятствия през следващите месеци, тъй като Китай засили усилията си в посока ограничаване на спекулативните покупки. В края на август правителството заяви, че ще постави таван върху ипотечните ставки за физически лица, като се очаква това да започне от октомври.

Средните лихви за ипотечните кредити през август както за покупки на първи, така и за втори дом в Китай, бяха увеличени спрямо нивата, наблюдавани през юли, съобщи държавната компания China Securities Journal.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във