Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания се забавя

Британският ръст на цените на жилищата неочаквано се е забавил през май до най-бавния си темп от три месеца, заяви ипотечният кредитор Nationwide. Годишният ръст на цените на жилищата е под 1% за шест месеца подред.

"Показателите за активността на пазара на жилища като броя на сделките с недвижими имоти и броя на ипотечните кредити, одобрени за покупка на жилища, остават стабилни като цяло. Тенденциите на пазара на жилища вероятно ще продължат да отразяват развитието в по-широката икономика," отбеляза Робърт Гарднър, главен икономист в Nationwide.

Цените на жилищата във Великобритания са се повишили с 0.6% през май в сравнение с предходната година, след ръст от 0.9% през април. Според  данните на Nationwide цените на жилищата през май са намалели с 0.2% спрямо април, когато са спаднали с 0.3% спрямо месеца.

"Данните в национален мащаб потвърждават, че цените на жилищата следват една постоянна тенденция, главно защото неопределеността на Брексит е наложила известна предпазливост сред купувачите. Тенденцията вероятно няма да се подобри през следващите няколко месеца, предвид политическата безизходица в Уестминстър," коментира данните икономистът Самюел Томбс от Pantheon Macroeconomics.

По данни на Nationwide е имало 359000 купувачи за първи път през дванадесетте месеца до март. Икономистът Робърт Гарднър поясни, че независимо от това, че цените на жилищата остават високи спрямо средните доходи, цената на обслужването на типична ипотека като дял от заплащането на домакинствата остава близо до или под дългосрочните средни стойности в повечето части на Великобритания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във