Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Предлагането на пазара на жилищни площи във висок и средно висок сегмент в София през първата половина на тази година регистрира ръст от 4 на сто. Преобладаващата част от новите жилищни единици се появяват на пазара на имоти през първите три месеца на годината. Това показва проучване на компанията за професионални услуги и инвестиционно управление в сферата на недвижимите имоти Colliers.

Между април и юни се наблюдава забавяне, както в предлагането, така и в търсенето, което е в резултат на геополитическите и икономическите предизвикателства. При проектите в строеж също се регистрира задържане на предлагането и продажбите. Сред основните причини са постоянно променящите се цени на строителните материали и нарушенията във веригите на доставки. Независимо от това, за първи път от края на 2020 г. е налице ръст на проектите в строеж, които достигат 3800 жилищни единици. Свободните жилища поддържат стабилни ниски стойности от 2% от общия обем.

Най-търсени през полугодието са апартаменти с три спални.

Интересът на купувачите е фокусиран основно върху жилища за собствено ползване. Само една четвърт от всички транзакции са с цел инвестиция. Наблюдава се ръст на търсенето на имоти в сегмента от чуждестранни граждани, пребиваващи в страната.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на тази година.

За най-търсените имоти - апартаменти с три спални, те са между 240 000 - 300 000 евро. Средните наеми регистрират ръст от 8%, който се дължи на по-високите нива на търсене. Преместване на операциите на компании от Русия и Беларус, както и изтегляне на служители от Украйна, са основна причина за активността на пазара на наеми през второто тримесечие на тази година. При апартаменти с три спални те са в границите 1400-1700 евро на месец. Разликата между офертната и покупната цена е минимална или липсва. Все по-често допълнителна отстъпка не се предоставя. Очаква се средните наеми в сегмента да се запазят без промени, а ръстът на продажните цени да се забави.

Предвид тенденциите в Централна и Източна Европа, най-вече в Полша и Чехия, с интерес се следи развитието на инвестиционния пазар на

жилища, построени с цел отдаване под наем (built-to-rent).

Този клас активи навлизат и в България, като първите проекти са вече факт. В средносрочен план този все още неразработен пазарен сегмент е с добър потенциал за развитие.

Към края на годината се очаква намаляване на икономическата активност като ефект от покачването на лихвените проценти от Федералният резерв (ФЕД) и Европейската централна банка. Това ще засегне основно по-големите проекти във фаза на планиране и строителство. Потенциалното охладняване на интереса на купувачи е процес, който ще спомогне за балансирането на пазара, защото през последните години се регистрира недостиг на жилища в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във