Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ръст на производството на електроенергия от възобновяеми източници в САЩ

Използването на възобновяеми източници за производство на електроенергия в Съединените щати през април за първи път надхвърли използването на въглища. Това съобщи Агенцията за енергийна информация на американското министерство на енергетиката.

Данните показват, че възобновяемите източници в САЩ осигуряват 23% от общото производство на електроенергия, а въглищата - 20%. "Този резултат отразява както сезонните фактори, така и дългосрочното нарастване на производството въз основа на възобновяеми източници и намаляване на производството на въглища," се отбелязва в доклада на Агенцията за енергийна информация.

Производството на електроенергия, дължащо се на вятърна и слънчева енергия, се е увеличило в резултат на увеличаване на производствените мощности. През април 2019 г. генераторите, задвижвани от вятър, регистрират месечен рекорд от 30.2 милиона мегаватчаса. Слънчевоенергийното производство съвпада с месечния рекорд от юни 2018 г. – 7.8 милиона мегаватчаса като очакванията са тази стойност да бъде надвишена през лятото на текущата година.

Производството на хидроенергия в САЩ през април е било 25 милиона мегаватчаса. Производството на водна енергия обикновено достига максимални нива през пролетта, когато топенето на снежната покривка води до увеличаване на водоснабдяването на генераторите надолу по веригата.

Капацитетът за производство на въглища намалява. "От началото на 2015 г. около 47 гигавата въглища в Съединените щати са излезли от експлоатация и почти не са въведени нови мощности за производство на въглища", се подчертава в доклада на Агенцията за енергийна информация. Очакванията са въглищният капацитет на още 4.1 гигавата да бъде изведен от експлоатация през 2019 г. Според прогнозите на агенцията, въглищата ще осигурят повече производство на електроенергия в САЩ от възобновяеми източници през 2019 и 2020 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във