Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Ръст на доходността и... очакване

Николай Ваньов

Главен експерт,

"Инвестбанк" АД

 

 

Седмицата на международните пазари на държавен дълг премина под знака на търговията в тесни рейнджове, докато се търси посоката. Основните ДЦК отбелязаха известно повишение на търсените доходности, докато пазарите явно изчакват встъпването на Доналд Тръмп в длъжност и по-ясно материализиране на икономическите цели на екипа му.

Определено събитието на седмицата бе свързано с разширената пресконференция на премиера на Великобритания - Тереза Мей, на която тя трябваше да даде повече насоки относно Брекзит. Основните точки в казаното от нея бяха две - Британия е готова да напусне единния пазар и митническия съюз. По-важното е всяка една сделка по напускането да бъде одобрена от парламента на страната. Вероятността това да не се случи изглежда минимална, но самото фиксиране на парламентарен вот в плана за напускане се отрази положително за поевтиняващия британски паунд. Това, в комбинация с добрите данни от пазара на труда, доведе до ръст на доходностите по британските джилтове. В десетгодишния матуритет деноминираните в стерлинги ДЦК се търгуваха при доходност от 1.322%, формирайки седмично повишение от 4 базисни точки.

Със същото повишение през седмицата се "отчетоха" и американските трежърита, чиято доходност до падежа през 2027 г. достигна 2.357 процента. Движещи фактори на пазара в САЩ освен очакванията към Тръмп бяха и изказванията на няколко членове на борда на Фед, които намекнаха за намаляване на размера на баланса на централната банка. Това ще се случи чрез продажба на трежърита, като в тази ситуация е много вероятно да се стигне до силни ръстове в котировките на по-дългосрочните книжа, тъй като над 23% от активите на Фед са концентрирани в книжа със срок до падежа по-дълъг от 20 години.

В еврозоната седмицата на дълговите пазари бе по-скоро спокойна, без резки изменения на доходностите по основните книжа. Немските десетгодишни бундове достигнаха до нива на доходност от 0.336% и повишение от 2.5 базисни точки. Промяната при сходните по матуритет френски ДЦК се равняваше на +2.3 базисни точки до 0.798 процента.

В периферията на еврозоната инвеститорите бяха фокусирани в емисията на петнадесетгодишните книжа от Италия чрез пряко договаряне с банките. До сряда (18 януари) все още нямаше изнесени данни за доходността и размера на тази синдикирана емисия, като предположенията на анализаторите варираха между 4 и 6.5 млрд. евро. Ключовите десетгодишни италиански книжа се търгуваха в тесни рамки, като приключиха седмицата при търсена доходност до падежа от 1.905% при ръст от 1.4 базисни точки. В същото време Испания се радваше на позитивни новини, свързани с прегледа на бюджета на страната за 2017 г. от Европейската комисия, която го описа като "съвместим" с Пакта за стабилност и растеж. Десетгодишните испански ДЦК приключиха седмицата при минимален спад на доходностите от 0.3 базисни точки до 1.397 процента.

Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Facebook logo
Бъдете с нас и във