Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Руснаците не напират за отмяна на санкциите

Президентът Путин и Елвира Набюлина обменят идеи

Въпросът за санкциите спрямо Русия не бе обсъждан по време на първия телефонен разговор между руския президент Путин и американския президент Тръмп. Но се появиха коментари дали Москва не би била склонна да поизчака за отмяната им. Въпреки че санкциите от 2014-а са спирачка за руската икономика, те оказват натиск върху рублата дори след мощния й подем с около 20% през 2016-а, до който доведе стабилизирането на цените на суровия петрол. Ако Вашингтон отмени част от наказанията срещу Русия, националната й парична единица може да поскъпне с нови пет до десет процента, твърдят анализатори. Но това пък със сигурност няма да зарадва правителството, което вече роптае срещу силната за вкусовете му рубла, която намалява и бюджетните приходи.

Според експерти на "Бенк ъф Америка" руската парична единица ще е най-големият печеливш, ако Щатите отслабят санкциите срещу Москва, и може да се повиши до 55-57 рубли за един щ. долар. Но това е в опасна близост до нивото, което министърът на индустрията Денис Мантуров определи като рисково за конкурентния потенциал на руските производители на външните пазари. В късната следобедна търговия на 1 февруари котировките гравитираха около 60 рубли за един долар.  

На конференция на Асоциацията на европейския бизнес в Москва главният анализатор на "Сбербанк" - Михаил Матовников, каза, че "ако бъдат попитани мениджърите на компаниите в отделните региони от какво се страхуват най-много, отговорът им ще е - "от отмяната на санкциите". Защото това ще доведе до приток на капитали и до поскъпване на рублата, респективно - до ощетяване на бизнеса.

Експертите на "Сосиете женерал" пък посочват, че облекчаването на санкциите може да "изстреля" рублата до равнища, които "изпреварват фундаменталните показатели" и дори да я изпрати под 50 рубли за един американски долар. А това със сигурност ще предизвика "Банк России" да интервенира на валутния пазар чрез покупки на долари и продажби на рубли, за да овладее контрола върху рисковете за финансовата стабилност. Тези интервенции ще са в допълнение към плановете, изложени от финансовото министерство през миналата седмица. Те предвиждат руската централна банка да започне да купува за своя сметка чуждестранна валута, докато цената на суровия петрол е над заложените в тазгодишния бюджет 40 щ. долара за барел гориво сорт "Уралс". 

Последните официални статистически данни сочат, че БВП на Русия се е свил с 0.2% през 2016-а - резултат доста по-добър от очаквания спад с 0.6%, след 2.8-процентния срив през 2015-а. Което вдъхва надежди, че тазгодишният икономически растеж може да надхвърли официалната правителствена прогноза от 0.6 процента. С други думи, вижда се краят на най-дългата за последните почти две десетилетия рецесия. Принос за стабилизирането на руското стопанство, редом с повишението на цените на суровия петрол, имат минният сектор, селското стопанство и промишлеността. Индустриалният продукт през 2016-а се е увеличил с 0.5% - недостатъчно за да компенсира свитото потребление - основният двигател на възстановяването при предишните кризи. Президентът Владимир Путин пък препоръча на екипа си да открие нови източници на стимули, защото някои положителни икономически тенденции от миналата година все още не са достатъчно стабилни.

Междувременно рублата, чийто колапс преди повече от две години бе основният виновник за инфлационния скок през 2015-а, започва да работи в полза на руските потребители, след като постигна 25-процентен скок през последните 12 месеца. Защото, поевтинявайки вноса, по-силната валута може да допринесе за забавяне на инфлацията през януари и февруари, посочват специалисти от икономическия колеж в Москва. Те са пресметнали, че 10% увеличение на стойността на рублата ще отнеме половин процент от годишната инфлация. Това със сигурност ще работи в полза на "Банк России", която планира 4% инфлация през 2017-а, но пък ще влезе в противоречие с планирания за този месец старт на покупките на чуждестранна валута. Очевидно председателят на руската централна банка Елвира Набюлина ще трябва отново да демонстрира уменията си на балансьор на интереси.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във