Банкеръ Daily

Пари и пазари

Руското ембарго може да струва 6.4 млрд. евро на ЕС

Геостратегическата борба между Запада и Русия може да коства на страните от Европейския съюз около 6.4 млрд. евро загуби, прогнозират експерти от ING Groep NV, цитирани от Интерфакс. Причина за това е наложената преди месец едногодишна забрана за внос на хранителните продукти, плодове и зеленчуци от ЕС и САЩ в Русия.

Според прогнозите ответните руски санкции ще са достатъчно дълбоки и ще засегнат не само фирмите, които изнасят продукция, но и техните доставчици.

Закриването на руския пазар за ЕС може да доведе до загуба на 130 хил. работни места, шест процента от обема на производството и около 0.04% от БВП на общността. Експертите изчисляват, че най-засегната от мерките ще бъде Германия, която ще загуби около 1.3 млрд. евро, а Полша, която изнася ябълки и друга селскостопанска продукция ще загуби значителен брой работни места в страната.

Значителни загуби могат да понесат и балтийските страни, а руското ембарго ще струва на Литва 0.4% от БВП, на Естония - 0.35% БВП, на Латвия - 0.2% от БВП, се посочва в анализа на ING.

Негативни резултати ще отчетат и компаниите, които не оперират на пазара в Русия, тъй като допълнителното предлагане на продукция на пазара в ЕС ще понижи цените. Според официалните данни страните от ЕС през 2013 г. са доставили в Русия плодове за 1.26 млрд. евро и зеленчуци на стойност 769 млн. евро. Преди броени дни пък Европейската комисия отпусна спешна помощ от 125 млн. евро за производителите на плодове и зеленчуци в общността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във