Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Руските санкции атакуват монопола на долара

Санкциите на САЩ и на Европейския съюз срещу Русия застрашават доминиращата позиция на щатския долар на световните финансови пазари. Един от невралгичните пунктове бе Хонконг, където масовите продажби на зелени пари принудиха тукашната централна банка да купи над 5.9 млрд. щ. долара от 1 юли насам, за да предотврати рязък скок на местната валута. Причина са спекулациите, че последните западни санкции срещу Москва ще доведат до мощен прилив на руски авоари. Например, "МегаФон" - вторият по големина руски безжичен оператор, е обърнал част от паричната си наличност в хонконгски долари. Собственикът на компанията - руският милиардер Алишер Усманов, традиционно държи чуждестранните си авоари в евро и в щатски долари.


"Норилск никел" - вторият по големина производител на никел и паладий в света, също вече държи част от кеша си в азиатската валута. Освен корпорациите много богати руснаци също вече прехвърлят повече средства в банки в Хонконг, в Сингапур и в Дубай. Търговията на китайски юани към руски рубли пък е достигнала на 31 юли най-високото си равнище от края на 2010-а (по данни на московската фондова борса).


Естествено, никой не очаква щатският долар да загуби статуса си на основна валута за бизнес в близко време. Но делът й от световните валутни резерви вече се е свил до под 61%, при положение че надхвърляше 72% през 2001-а. Тази тенденция се засили след световната финансова криза през 2008-а, тръгнала от пазара на ипотеки с ниско качество в САЩ и след решението на най-големите развиващи се икономики, включително и руската, да осъществяват по-голяма част от дейността си в собствените си парични единици. Безпрецедентните монетарни стимули на Федералния резерв за преодоляване на последствията от кризата върху щатското стопанство, свързани с печатането на пари за покупка на дългови инструменти, провокираха критиките на водещи държави, включително на Германия и Бразилия, че Вашингтон де факто обезценява долара. А огромната глоба от 9 млрд. щ. долара, наложена през юни от щатските регулатори на френския банков лидер "БНП Париба", разтревожи ред институции за потенциалните наказания, които може да повлече бизнесът им в американската валута.


Сериозно предизвикателство за хегемонията на зелените пари е Пекин, който претендира за по-широка употреба на китайската парична единица в международната търговия. В подкрепа на тази стратегия Народната банка на Китай подписа на 21 юли споразумение с Швейцарската национална банка за валутен суап в юани - важна стъпка за развитието на пазар за юани в Швейцария. Сделката гарантира наличието на швейцарски франкове в азиатския гигант и на китайски юани в алпийския оазис. Подобен договор миналата година подписаха китайската и Европейската централна банка. Освен това е подписано и споразумение, което разрешава на компаниите да разплащат деноминираните си в юани транзакции в Лондон и във Франкфурт.


По оценка на водещи валутни експерти премахването на монопола на щатския долар ще отнеме поне 25 години, а през това време зелените пари ще запазят водещата си позиция въпреки нарастващата роля на другите валути.

Facebook logo
Бъдете с нас и във