Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Руските олигарси крият пари в Лондон

Заможните руснаци и украинци се опитват да вложат голяма част от парите си в лондонски имоти, казват брокери на недвижими имоти, цитирани от "Файненшъл таймс." Според експертите това е признак, че източноевропейските олигарси използват пазара на жилища в лондонското Сити, за да спасят активите си от международните санкции. Консултантите от JLL прогнозират, че изтичането на капитали от Москва може да се учетвори само за една година. Според анализатора Адам Калис "от началото на годината богатите руснаци и украинци са набелязали безопасни места за съхраняване на богатството си".

Руснаците са инвестирали близо 180 млн. паунда в пазара на имоти в Лондон през 2013 г., според изчисления на компанията Savills. Много брокери очакват цифрите през тази година да бъдат много по-високи.

"С много руски клиенти от няколко години водим преговори за покупка на имоти, а сега те вече са готови да задействат процедурата", коментира Роари Скарисбрик, директор на имотния посредник Property Vision.

Финансовото министерство на Великобритания също е изненадано от броя на притежателите на имоти, които са получили собственост, чрез механизмите на корпоративната структура. Въпреки скорошното увеличаване на данъците от финансовия министър Джордж Озбърн, много клиенти от Източна Европа продължават да купуват имоти чрез фирми, като по този начин запазват своята анонимност, казват данъчни съветници и брокери.

А използването на офшорни компании прави имотите и активите трудни за откриване за всеки финансов регулатор по света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във