Банкеръ Daily

Пари и пазари

Руският добив на черно злато през септември - най-висок за последните 13 месеца

Руското производство на суров петрол е възобновило подема си през септември и е скочило до най-високото равнище за последните 13 месеца. Компаниите от бранша са увеличили добива, съгласно договорената в началото на месеца сделка на ОПЕК+, а газовият гигант "Газпром" отново доставя по-големи количества на кондензирано гориво на пазара след ликвидиране на пораженията от избухналия през август пожар в рафинерията в Уренгой, окръг Ямал. 

Русия е добила 43.86 млн. тона суров петрол и кондензат през миналия месец, сочат официални данни на руското  министерство на енергетиката. Това е еквивалентно на 10.716 млн. барела на ден по сметки, базирани на коефициент на преобразуване от 7.33 барела за тон. Произведеното количество е с 2.6% по-голямо отколкото през август когато "Газпром" ограничи добива заради пожара в Западен Сибир.    

В резултат на споразумението между ОПЕК и приятели, групата получи право да увеличава доставките с 400 хил. барела дневно през всеки месец от август до края на годината, като почти една четвърт от тях е делът на Русия. Тези повишения трябва да продължат докато целият обем на изтеглените количества гориво в разгара на пандемичната криза през миналата пролет бъдат върнати на пазара. Следващото официално съвещание на ОПЕК+ трябва да се проведе на 4 октомври. 

Комплексният и непредвидим ефект от пандемията от COVID-19 послужи като отрезвяваща аларма за събуждане за отговорните политически фактори. Днес, повече отвсякога, въпросът за социалното благополучие и устойчиво развитие ще бъдат в центъра на социалните, политическите и бизнес делата.  

Междувременно, суровият петрол приключи пореден успешен месец и се доближи до 80 щ. долара за барел за горивото сорт "Брент", като за кратко дори надскочи летвата. В първия ден на октомври петролните фючърсни контракти на американския лек суров петрол сорт WTI с доставка през ноември приключиха търговията си с котировка 75.88 долара за барел, а сорт "Брент" с доставка през декември - на цена 79.28 долара за барел. 

Очакванията на пазарните играчи са ОПЕК да увеличи доставките след като през септември изпращаше на пазара по 360 хил. барела дневно повече, по сметки на агенция "Блумбърг". А това е под договорените през август количества. Обяснението е, че доста държави от картела не са имали и все още нямат възможност да произвеждат повече, което не пречи на търговците да прогнозират по-големи квоти.  

Инвеститорите насочиха вниманието си към търсенето след като Китай разпореди на държавните компании да гарантират енергийните доставки за зимата на всяка цена, защото страната се бори с все по-задълбочаваща се енергийна криза. Нареждането на Пекин е последният белег, че растящите цени на енергията се превръща в политически проблем, особено след като и Белият дом призна в средата на седмицата, че възходът на петролните котировки е обезпокоителен. 

Очакванията на мнозинството експерти от бранша е за по-нататъшен ръст на търсенето. "Джей Пи Моргън Чейз" пък предупреждава, че влошаване на кризата на природния газ в Азия и Европа ще принуди масово прехвърляне на електроцентралите към петролни горива, което ще качи цената на черното злато до 84 долара за барел до края на годината. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във