Банкеръ Daily

Пари и пазари

Руски IT гигант влиза на румънския пазар с ново мобилно приложение

Компанията Yandex, известна още като "Google на Русия", се очаква да навлезе на румънския пазар още през юни, макар и чрез приложение за споделяно шофиране, наречено Yango. Макар компанията все още да не е потвърдила официално това решение, тя е пуснала обява за свободна работна позиция за представител за обслужване на клиенти, който може да говори румънски език, информира Вusiness-Review.

Приложението Yango към момента е достъпно в 15 страни като в някои от тях използва система за споделено пътуване, подобна на Uber, а в други предлага таксиметрови услуги. Yandex има пазарна капитализация от около 12 милиарда долара и е играч на няколко пазара, от автономните автомобили до онлайн рекламите. През 2017 г. компанията пое дейността на Uber в Русия и други страни от бившия СССР.

Очаква се Yandex да подпише партньорства с местни транспортни компании и да не работи директно с водачите. Румънското правителство все още не е приело дългоочакваната спешна наредба за регулиране на алтернативните транспортни услуги, но публикува проект за обществен дебат след разговори с представители на цифрови платформи като Uber, Bolt и Clever.

Yandex  е руска международна ИТ компания, специализирана в свързани с интернет продукти и услуги като услуги за търсене и информация, електронна търговия, транспорт, навигация, мобилни приложения и онлайн реклама. Тя е най-голямата технологична компания в Русия и най-голямата търсачка в интернет на руски език, с пазарен дял от над 52%. Yandex е петата най-голяма търсачка в света след Google, Baidu, Bing и Yahoo.

Facebook logo
Бъдете с нас и във