Банкеръ Weekly

Пари и пазари

РУСКИ ФИРМИ ТЪРГУВАТ С ИМОТИ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО

През последните две години все повече руски купувачи идват с намерение вече да придобият жилище по Българското Черноморие. Няколко десетки руски специализирани сайтове предлагат имоти - предимно в новостроящи се комплекси по морето. В новостроящия се Несебър Форт клуб в комплекса Слънчев бряг апартаментите са на цени от 600 до 800 евро на квадрат. В момента се предлагат само апартаменти от среден тип - 60-70 кв. м, с отделен кухненски бокс, спалня, баня и тоалетна, и разбира се, с тераса. По-евтините варианти гледат към вътрешността, докато скъпите са с изглед към морето. Те обаче са свършили, информира посредническата агенция, която продава имотите в комплекса.
Има обаче и други възможности - на руския пазар активно се предлага комплекс Рубикон 70 в Созопол. Тук все още могат да се купят и мезонети от по 124-135 кв. метра. Цената за този вид жилища обаче е около 1000 евро за кв. метър. Прави впечатление, че руските купувачи държат на пейзажа от прозорците и терасата на жилището. Оказва се, че последните етажи на сградите в комплексите - 3-и-4-и - се разпродават много по-бързо от първите етажи заради панорамната гледка към брега. Затова и в повечето оферти присъства задължителен елемент - гледка от прозореца на жилището.
Сравнително най-евтини са имотите в град Бяла, предлагани на руския пазар, показват справките от посредническите агенции. Тук средната стойност на квадратен метър е около 600 евро, при това на завършено жилище. При по-големите жилища в този регион цените се договарят между купувача и продавача, съобщават още руските посредници. Това се прави, за да се уточни състоянието, в което купувачът ще иска да получи имота си - обзаведено или не, с дизайнерски решения или просто на замазка и шпакловка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във