Банкеръ Daily

Пари и пазари

Руски банки въвеждат такси върху сметки в твърда валута

Някои големи руски банки са започнали да начисляват комисионни за сметки в щатски долари и евро след като през май "Банк России" обяви, че обмисля да въведе отрицателни лихвени проценти на депозитите в чуждестранна валута. Идеята не се харесва на потребителите, въпреки че руските централни банкери уточняват, че мярката е насочена към корпоративните, а не към дребните клиенти.     

На 9 юни обаче руският онлайн кредитор "Тинкоф" информира, че от 23 юни ще начислява 1% месечна такса за обслужване на някои валутни сметки след като конкурентното руско поделение на "Райфайзен банк интърнешънъл" обеща отрицателни лихвени проценти на някои вложения в твърда валута от 30 юни. "Тинкоф", който предлага по-изгодни валутни курсове, за да насърчи клиентите да прехвърлят спестяванията си в рубли, ще тегли всеки месец комисионната за обслужване от сметките в щатски долари, евро, лири стерлинги и швейцарски франкове, чиито баланси надхвърлят равностойността на 1 000 долара.  

"Райфайзен" уведоми на 9 юни, че ще повишава таксите за преводи в чуждестранна валута. "Росбанк", която "Сосиете женерал" продаде на свързана с руския олигарх Владимир Потанин компания, пък обяви през май, че обмисля да въведе комисионна за обслужване на сметките в евро и долари до края на юни. "Уралсиб банк" - един от водещите 25 руски кредитори, също въвежда такси за сметките в евро.  

След официалното съобщение на "Тинкоф", клиенти на банката, която е собственост на "Ти Си Ес груп холдинг", се оплакали от празни банкомати в онлайн форумите. В отговор за агенция "Ройтерс" от компанията са уверили, че зареждат регулярно банкоматите, но не могат да уточнят кога ще вкарат пари в изпразнените.   

Със силно ограничените си кешови наличности в твърда валута, руските банки имат малки възможности да правят валутни инвестиции заради капиталовия контрол в Русия и риска задграничните им средства да бъдат замразени в резултат на санкциите на Запада. 

Членът на Държавната дума Евгени Фьодоров пък е коментирал за московска радиостанция, че главната прокуратура трябва да провери решението на "Тинкоф", защото компанията няма право да облага с такси съществуващи сметки без да е уведомила предварително клиентите. "Когато хората праят депозити, те не очакват от банката да започне да отнема парите им", заявил Фьодоров. "Тинкоф" пък е отговорил, че финансовите институции имат ограничени опции да държат безопасно чуждестранна валута "в сегашната геополитическа ситуация" и че депозитите на незначителен брой потребители надхвърлят 1000 щ. долара. 

В официално изявление онлайн банката е посочила, че "мярката е принудителна, ... дължи се на ненадеждните задгранични партньори по отношение на валутните операции за Русия и цели да редуцира позициите й в чужди валути". Подобни мерки ще бъдат предприети по отношение на твърдите валути и в брокерските й сметки.

"Тинкоф" обещава в близко време да предлага сметки в алтернативни парични единици, а от 23 юни нататък да откриват депозити в рубли. Компанията няма да облага с комисионни преводите през глобалната разплащателна система SWIFT до 30 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във