Банкеръ Daily

Пари и пазари

Руска операционна система може да бъде инсталирана на телефоните "Хуавей"

На китайските смартфони "Хуавей" може бъде инсталирана руската операционна система "Аврора" на мястото на "Андроид". Това съобщава интернет изданието The Bell, цитирано от БНР.

Идеята е била обсъдена по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург от руския министър на цифровото развитие Константин Носков и изпълнителния директор на "Хуавей" Го Пин.

За тази възможност е станало дума и на срещата миналата седмица в Кремъл между президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин. Тогава в присъствието на двамата лидери беше подписано споразумение между руския оператор МТС и "Хуавей" за внедряването на 5G-мрежи в Русия.

При откриването на икономическия форум в Петербург министърът на финансите Антон Силуанов обеща допълнителни стимули за компаниите, пострадали от използването на санкции като инструмент на конкуренцията. Той посочи като пример "Хуавей".

Президентът Тръмп обяви миналия месец китайската компания за заплаха за националната сигурност на Съединените щати, а американският технологичен гигант "Гугъл" заплаши, че ще я лиши от правото да използва операционната система "Андроид".

The Bell твърди, че се обсъжда не само евентуалното инсталиране на руската операционна система "Аврора" на китайските смартфони, но и локализиране на част от производството им в Русия.

"Аврора" е създадена на базата на операционната система Sailfish - разработка на финландската компания "Йола". През 2014 г. съсобственик на "Йола" стана руският милиардер Григорий Берьозкин. През 2018-а той подписа с Министерството на комуникациите договор за създаването на национална мобилна операционна система. Проектът е на стойност 160 милиарда рубли, или над два и половина милиарда долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във