Банкеръ Daily

Пари и пазари

Русия вече не е сред първите пет страни с най-големи разходи за отбрана

Русия е отпаднала от първите пет страни с най-големи разходи за отбрана за първи път от 2006 г. насам, според нови данни, съобщава CNBC. 

Общите световни военни разходи са нараснали до 1,8 трилиона долара през 2018 г., сочат данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), отбелязвайки увеличение от 2,6% от 2017 г. и най-висока сума от 1988 г.

Държавите с най-големи разходи за отбрана в света за миналата година са САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Индия и Франция, които заедно съставляват 60% от световните военни разходи.

Военните разходи на САЩ се увеличават за първи път от 2010 г. насам, докато разходите на Китай нарастват за 24-та поредна година, отбелязва шведският изследователски институт. Докато САЩ увеличиха разходите си с 4,6%, достигайки 649 млрд. долара през 2018 г., Китай увеличи разходите си с 5% до 250 млрд. долара.

Междувременно Русия беше шестата по големина нация по военни разходи - 61,4 млрд. долара, но разходите й намаляха с 3,5% в сравнение с 2017 година.

Независимият SIPRI, който следи развитието на военните разходи в световен мащаб и ежегодно публикува своите данни за военните разходи, отбеляза, че спадът в разходите на Русия идва след период на увеличение. "Основната програма за военна модернизация в Русия, която започна през 2010 г., доведе до значителни годишни увеличения на военните разходи (между 4,9% и 16%) до 2015 г. От 2016 г. военният бюджет на Русия намалява."

Поради еднократно погасяване на държавния дълг от почти 11,8 млрд. долара на руските производители на оръжие през 2016 г., разходите през тази година са нараснали със 7,2%. Без това плащане руските военни разходи биха паднали с 11%, отбелязва SIPRI. „Плащането обяснява и голяма част от рязкото намаление от 19% през 2017 г .: изключвайки това, разходите биха намалели с 2,8%“, казаха от SIPRI.

Въпреки че руските разходи намаляха през 2018 г., те все пак са по-високи с 27% спрямо нивото си от 2009 г., отбелязват от организацията.

Военните разходи в няколко страни от Централна и Източна Европа отбелязват повишение поради притеснения от Русия. Така например, разходите за отбрана на Полша са скочили с 8.9%, до 11.6 млрд. долара, а в Украйна с 21%, до 4.8 млрд. долара. Данните на SIPRI показват, че военните разходи на България, Латвия, Литва и Румъния също са се увеличили (от 18% до 24%) през 2018 г.

"Увеличението в Централна и Източна Европа се дължи до голяма степен на нарасващото усещане за заплаха от Русия”, казва Питер Веземан, старши изследовател в програмата SIPRI AMEX.

Въпреки данните президентът Владимир Путин не пропиля възможността да популяризира нови оръжия, разработени и тествани от Русия. В обръщението си за състоянието на нацията през март миналата година той обяви, че има "най-модерните и високотехнологични оръжия", включително хиперзвукова ракета, която не може да бъде проследена от противоракетни системи и която може да се присъедини към арсенала до 2022 г.

Въпреки че част от намаляването на разходите за отбрана може да се дължи на постигането на целите на програмата за модернизация, Русия все пак е ограничена да намали разходите на фона на по-ниските цени на петрола и по-строгите икономически условия. Тя е обект на международни санкции заради анексирането на Крим, намесата в изборите в САЩ през 2016 г. и предполагаемото отравяне на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Обединеното кралство, наред с други фактори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във