Банкеръ Daily

Пари и пазари

Русия спря газовите доставки за Финландия

Руският монополист “Газпром експорт” официално потвърди, че газовите доставки за Финландия са спрени. Причината - отказът й да приеме новата схема на плащане в рубли. 

Финландската компания “Gasum” не е заплатила в рубли получените през април количества синьо гориво. Петък, 20 май, е бил крайният срок, в който "Gasum" е трябвало да преведе сумите. 

Главният изпълнителен директор на финландската компания "Gasum" Мика Вилянен успокои потребителите, че подаването на газ ще им бъде осигурено от други източници през балтийската връзка с Естония. Освен това и газотранспортната компания "Газгрид" е подписала с американска компания споразумение за наем на плаващ терминал за втечнен природен газ. Не на последно място природният газ във Финландия е с едва 5% дял в общия енергиен микс на страната. Междувременно стана ясно, че компанията "Gasum" е започнала арбитражно дело по договора за газови доставки с "Газпром експорт".

Припомняме, че от 1 април с указ на руския президент Владимир Путин бе въведена нова схема на плащане за компаниите от неприятелските държави, които се присъединиха към санкциите срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна. 

Схемата предвижда вносителите на руско синьо гориво да превеждат долари и евро по сметки в руската “Газпромбанк”. Тя да ги конвертира в рубли на Московската борса, а оттам те да се превеждат на “Газпром”. 

В края на април България и Полша се отказаха от новата схема и газовите доставки им бяха прекратени.

Еврокомисията обяви, че страните членки могат да продължат да купуват руски природен газ, без да нарушават санкциите срещу Русия. Брюксел обаче препоръча да не се отварят сметки в рубли в "Газпромбанк", както иска Кремъл, но не каза изрично, че това нарушава наложените санкции.

На 19 май руският вицепремиер Александър Новак обями, че половината от 54-те клиента на "Газпром" вече са открили сметки в рубли в Газпромбанк. Сред тях е словашката газова компания SPP, която е основният вносител на газ в Словакия и осигурява около 60% от вътрешното потребление на страната.

Очаква се, че и съседна Гърция ще направи плащане на "Газпром" и макар че България понякога участва в суап сделки с южната ни съседка, при които у нас реално остават руски количества газ, премиерът Кирил Петков коментира, че България не зависи от решението на Гърция в каква валута ще плаща за руския природен газ.

Междувременно и Литва обяви, че от неделя, 22 май, ще спре вноса на ток от Русия. Тя ще задоволява нуждите на страната от електроенергия, разчитайки на местни електроцентрали и на внос от стратегически партньори от ЕС като Швеция, Полша и Латвия, възползвайки се от съществуващата мрежа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във