Банкеръ Daily

Пари и пазари

Русия се отдалечава от щатския долар

Русия работи по заявката на президента Владимир Путин да се ограничи ролята на щатския долар в международните търговски сделки заради влошаването на отношенията между Вашингтон и Москва. Мярката е част от стратегията за премахване на "доларизацията" на руското стопанство и за намаляване на влиянието на заплахите от нови щатски санкции. Но докато "Банк России" успя сравнително бързо да се раздели с половината от доларовите си резерви през 2018-а, напредъкът в търговията е бавен заради традиционната употреба на зелените пари в много от  транзакциите. 

Делът на еврото в руския износ се е увеличил за четвърто поредно тримесечие в периода януари-март 2019-а за сметка на щатската парична единица, сочат официалните  данни от  "Банк России". Единната европейска валута почти е изместила щатската в търговията с Европейския съюз и с Китай, а използването на рубли в сделките с Индия показва   мощен подем. Доларовият дял във вносните операции остава непроменен - една трета от общия оборот. Икономистът от "Ай Ен Джи банк" в Москва Дмитри Долгин посочва, че "са налице сериозни стимули за промяна, не само за Русия, но и за търговските й партньори...защото ЕС също е под търговски натиск от САЩ". А това притиска европейците да намалят зависимостта си от американския долар.

Еврото е напът да се превърне в предпочитана валута за руския износ за ЕС с дял от 42% през първото тримесечие срещу 32% година по-рано. Москва обаче все още разчита на зелените пари за повече от половината от обема на годишната си търговия в размер на 687.5 млрд. долара, макар едва 5% от тези сделки да са с Щатите. Част от руските мотиви за промяната са, че руските компании понасят щети от забавени плащания по една трета от международните транзакции в долари, защото западните им контрагенти трябва да проверяват дали сделките са разрешени или влизат в обсега на американските санкции, посочва руският финансов министър Антон Силуанов. 

Делът на еврото расте  сериозно  и в годишният търговски обмен между Русия и Китай на стойност 108 млрд. щ. долара. Той  е скочил от почти 0 % в началото на 2018 г. до над една трета през първото тримесечие на 2019-а. Обратът, засягащ продажбите на суровини и големите държавни договори, се ускорява от развитието на разплащателната инфраструктура в централната банка и в други кредитори, отбелязват анализатори на "Ренесанс кепитъл" в Москва. Търговията в юани е трудна, заради капиталовите рестрикции, които ограничават чуждестранния достъп до китайски активи, коментира за вестник "РосБизнес кансълтинг" Дмитри Тимофеев - шеф на управлението за санкции в руското финансово министерство. Той допълва, че "юанът не е напълно конвертируем, което означава, че не може да играе и значителна роля в световната търговия".

Най-драматичният обрат се вижда в руския търговски обмен с Индия в размер на 11 млрд. щ. долара. Рублата вече има 75% дял от общия обем на сетълмента по износа между двете стопанства, след като те договориха нов метод за плащания чрез националните си валути за сделки за милиарди долари за отбранителния бранш. 

Тенденцията със сигурност ще се запази и ще се ускорява, защото инфраструктурата на транзакциите в алтернативни валути се подобрява. Все пак, Русия няма да успее да загърби напълно зелените пари най-вече заради търговията със суров петрол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във