Банкеръ Daily

Пари и пазари

Русия продължава да орязва доларовите си вложения

Москва иска да редуцира теглото на зелените пари в държавния си инвестиционен фонд, в който в момента има  натрупани активи с равностойност от 125 млрд. щ. долара. Това е част от плана на Кремъл за "дедоларизация" на руското стопанство и преориентиране към еврото и към китайския юан. Руснаците вече свиха рязко обема на вложенията си в щатски държавен дълг през последните 18 месеца - от 96 на едва 8 млрд. щ. долара. А размерът на доларовите резерви на "Банк России" е сведен до 22% от общо 542.9 млрд. долара. За сметка на тези редукции делът на еврото е нараснал от 22 на 32 процента, а на китайския юан - от пет на 15 процента.

По оценка на София Донец - главен икономист за Русия и за Общността на независимите държави в инвестиционната банка "Ренесанс кепитъл", "теглото на зелените пари в руския износ е 62% срещу 21% за еврото; във вноса - 35% за долара и 30% за единната европейска валута; при чуждестранния дълг - 49% за американския долар и 18% за еврото".

Руският заместник министър на финансите - Владимир Количев - коментира за "Файненшъл таймс" на 13 ноември, че Москва иска да окастри вложенията на Националния държавен фонд, които в момента са на стойност 45 млрд. щ. долара, в съизмеримо съотношение с изтеглянето на "Банк России" от американските пари. Количев добавя, че експертите оглеждат други резервни валути, които отговарят на стандартите на МВФ, включително юанът. А една от основните причини за промяната на структурата на резервите на страната са геополитическите рискове.

От 2017-а Русия пълни усърдно своя Национален държавен фонд (от 8 трлн. рубли) от заделените постъпления от продажба на петрол на цени над 40 щ. долара за барел. Към 1 октомври, освен вложенията за 45 млрд. щ. долара, в него е имало и активи за 39 млрд. евро и за 7.6 млрд. брит. паунда. Тези средства се смятат за част от чуждестранните резерви на "Банк России", но се управляват от руското министерство на финансите. 

Русия търси алтернативи на долара за енергийните си транзакции. Финансовото министерство не емитира държавен дълг в американската валута и планира да пусне деноминирани в юани правителствени облигации в началото на 2020-а. Москва оглежда и механизми за увеличение на търговските сделки в рубли и в локалните валути на партньори като Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във