Банкеръ Daily

Пари и пазари

Русия продава диамант с размера на топче за пинг-понг

Руският диамантен гигант "Алроса" предлага на търг един от най-големите и висококачествени камъни в света точно когато възстановяването на бранша набира скорост. 242-каратовият диамант с големината на топче за пинг-понг ще бъде изложен за продажба и за наддаване в офиса на компанията в Дубай от 14 до 21 март, а резултатите от аукциона ще бъдат обявени на 22 март. Началната цена на търга ще е малко над 2 млн. щ. долара. 

Диамантените цени паднаха сериозно през миналата година, защото пандемията от коронавируса затвори почти напълно сектора през първото полугодие. Най-едрите и най-редките скъпоценни камъни обаче преживяха кризата по-спокойно и цените им дръпнаха мощно нагоре към края на 2020-а. Дребният производител от бранша "Джем Дайъмъндс", специализиран в най-ценните диаманти, коментира, че продажните цени през последните месеци са надвишили предкризисните си равнища.

През миналото десетилетие "Алроса" предложи на търгове няколко диаманта с тегло над  200 карата и с подобно на сегашния качество, защото те са изключително редки и компанията в повечето случаи предпочита да обработва и полира сама откритите от нея екземпляри, обяснява фирменият директор по продажбите Евгени Агуреев. Той допълва, че предстоящият аукцион е изключително важен, защото целият сектор е изправен пред най-трудните времена в историята. Компанията е решила да прораде скъпоценния камък, за да отбележи стотния си международен търг, посочва Агуреев.

Диамантът, който е най-големият екземпляр с това качество, добиван от "Алроса от 2000-а насам, е открит в находището Нурбинская в руския Далечен изток преди повече от десет години. Компанията планира да продаде още два камъка - от 190.7 и 136.2 карата - както и други по-дребни диаманти на аукциона в Дубай. 

242-каратовият камък все пак изостава далеч след най-големия диамант в света - 3106-каратовия "Кулинан", открит близо до Претория в Южна Африка през 1905-а. Има и още няколко едри конкуренти, добити в последните години. Сред тях са 1109-каратов камък, изкопан в Ботсвана през 2015-а и 910-каратов диамант, добит от "Джем Дайъмъндс" в планинското африканско кралство Лесото преди три години. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във