Банкеръ Daily

Пари и пазари

Русия призова за ново споразумение с ОПЕК за петрола

Ново споразумение ОПЕК+ за балансиране на петролния пазар може да е възможно, ако други страни се присъединят, каза ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) Кирил Дмитриев, цитиран от Ройтерс.

Той допълни, че страните също така биха могли да си сътрудничат за смекчавана на икономическите последици от коронавируса.

Споразумението между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други страни производителки, включително Русия, известно като ОПЕК +, се разпадна по-рано този месец, което доведе до рязко поевтиняване на черното злато.

Нужни са съвместни усилия за възстановяване на световната икономика, каза Кирил Дмитриев в телефонно интервю за Ройтерс. Той отбеляза, че такива съвместни действия са възможни и в рамките на ОПЕК+ .

Дмитриев и енергийният министър Александър Новак бяха главните преговарящи по сделката за намаляване на добива с ОПЕК. Споразумението изтича на 31 март.

Поддържаме контакт със Саудитска Арабия и още няколко страни. Въз основа на тези контакти виждаме, че ако броят на членовете на ОПЕК+ се увеличи и други страни се присъединят, има вероятност за съвместно споразумение за балансиране на петролния пазар, каза Дмитриев. Той отказа да уточни кои трябва или може да бъдат новите членове. Американският президент Доналд Тръмп обяви миналата седмица, че ще се включи в петролната ценова война между Саудитска Арабия и Русия в подходящия момент.

Дмитриев каза също така, че световната икономическа криза е неизбежна, тъй като световният дълг спрямо световния брутен вътрешен продукт (БВП) е нараснал до 323 процента сега спрямо 230 процента при предишната икономическа криза през 2008 година.

Усилията за възстановяване на отношенията между Русия и САЩ са толкова важни, колкото винаги са били, ще положим всички усилия и се надяваме САЩ да разберат също, че това е необходимо, каза той.

Заместник-министърът на енергетиката на Русия Павел Сорокин каза днес на международна дискусия в Москва, че групата ОПЕК+ не може сама да участва в балансирането на петролния пазар, а трябва да се включат колкото може повече страни, предаде ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във