Банкеръ Daily

Пари и пазари

Русия обмисля да забрани износа на дървесина за Китай

Русия обмисля пълна забрана на износа на дървен материал за най-големия си търговски партньор, Китай, ако Пекин не успее да се справи с незаконната сеч, предупреди министърът на природните ресурси и околната среда в страната в интервю за в-к "Ведомости".

„Китай трябва ясно да разбере, че ако не се заеме с решаването на този проблем, няма да имаме друг избор, освен да забраним износа на дървен материал изцяло“, заяви министър Дмитрий Кобилкин пред бизнес вестника. „Те идват, изкупуват (незаконния) дървен материал и ни оставят да изчистим отломките“, каза още Кобилкин.

Русия е водещ доставчик на дървесина за Китай и отговаря за около 30% от вноса на страната, според Forbes. През 2017 г. годишният износ нарасна с 23 процента и достигна до 4,8 милиарда долара.

Кобилкин добави, че иска Китай да помогне на Русия да засади фиданки от руската страна на тяхната споделена граница, за да компенсира щетите, причинени от незаконната сеч.

Русия е изнесла 17,4 милиона тона дървесина през първата половина на 2019 г., сочат данни на Федералната митническа служба.

През юли президентът на Русия Владимир Путин заяви, че незаконната сеч увеличава риска от наводнения, след като водата опустоши сибирския регион Иркутск, оставяйки да загинат повече от 10 души и прогонвайки хиляди от домовете им. Малко след тежкото наводнение започват да бушуват големи пожари в Иркутск, Якутия, Красноярск и в някои други региони, изгаряйки повече от 2,5 милиона хектара гора.

Руските прокурори подозират, че пожарите са били умишлено настроени, за да прикрият незаконната сеч.

Facebook logo
Бъдете с нас и във