Банкеръ Daily

Пари и пазари

Русия намали наполовина зависимостта на износа си от долара

Целенасочените усилия на руския президент Владимир Путин да редуцира зависимостта на страната от щатския долар стигнаха до важен крайъгълен камък след като делът от руския износ, деноминиран в зелени пари, за първи път слезе под 50 процента. 

Основната част от спада на употребата на долара идва от търговските сделки на Русия с Китай, над три четвърти от които са осъществени в евро, сочи официалната информация на "Банк России", публикувана на 26 април. Делът на единната европейска валута от общия обем на руския износ е скочил с над 10% - до 36%, през четвъртото тримесечие на 2020-а. 

Поредицата от санкции и постоянната заплаха за нови наказателни акции принудиха Кремъл да намери начини да изолира стопанството на страната от намесата на Вашингтон. Руската централна банка, от своя страна, оряза инвестициите си в американски дългови книжа и ги компенсира със злато и евро. 

Изтеглянето от американския долар при търговията с Китай се ускори през 2019-а когато руският петролен гигант "Роснефт" преизчисли контрактите за износ на пратките от черно злато в евро. Множество фирми със средна пазарна капитализация в момента търсят начини да ограничат експозициите си в щатски долари, като повечето от тях деноминират договорите си в китайски юани или в рубли при търговските сделки с Пекин, коментира Даниел Хайндъл - един от двамата шефове на звеното за валутни и лихвени операции на VTB Capital в Москва. Експертът допълва, че все по-голяма порция от осчетоводяването на сделките между Русия и бившите съветски републики е в рубли. 

Вашингтон наложи нови санкции на Русия през април, включително и лимити на покупките на новите емисии руски държавен дълг. Те бяха в отговор на обвиненията, че Москва е стояла зад хакерските атаки на американската софтуерна компания SolarWinds Corp. и се е намесила в проведените през 2020-а президентски избори в САЩ. Нещо повече, администрацията на новия стопанин на Белия дом - Джо Байдън - обяви готовност за още наказания, ако Кремъл не успее да овладее тези харески своеволия и да прекрати опитите си да се меси в политическите процеси отвъд Атлантика. 

Русия трябва да предприеме спешни стъпки, за да минимизира използването на американския долар и по този начин да елиминира зависимостта от "токсичния източник на постоянни враждебни действия", заяви още през февруари в интервю за медиите руският заместник министър на външните работи Сергей Рябков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във