Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Русия кандиса за Bitcoin

Само преди година руското финансово министерство заплашваше със затвор всеки, който дръзне да използва цифрови валути. В наши дни обаче се наблюдава обрат на 180 градуса - властите вече са склонни да ги приемат като легитимен финансов инструмент, който да използват за нов фронт срещу прането на пари. Заместник финансовият министър Алексей Мойсеев сподели в интервю за агенция "Блумбърг", че ведомството има намерения "да припознае" Bitcoin и други дигитални валути през 2018-а, успоредно с въвеждането на правилата срещу незаконните трансфери.

Въпреки че Bitcoin не попадат под регулацията на нито едно правителство, те са обект на засилено наблюдение в някои държави заради ролята им в укриването на активи от властите или "прането" на печалби от незаконни деяния. В Китай, който през последните години играе централна роля в търговията и "сеченето" на виртуалните монети, трите най-големи тържища за Bitcoin наложиха мораториум върху тегленията през март, защото централната банка въведе нови указания за употребата им.

Проследяването на криптираните валути може да стане последният инструмент в битката на "Банк России" срещу прането на пари, заради което стотици кредитори загубиха лицензите си през последните три години. Първоначално дигиталните пари най-вероятно ще се купуват чрез банкови сметки за пазаруване онлайн, а част от тях ще могат да се използват и за спекулативни инвестиции, коментира вицепрезидентът на "Алфа банк" - Олег Легостев.

Криминални деяния, корупция и укриване на данъци доведоха до незаконен отлив на капитали от Русия за най-малко 211.5 млрд. щ. долара между 1994-а и 2011-а. Незаконните трансфери са били на стойност 552.9 млрд. долара. Заради "приноса" си към тази "активност" британските и щатските власти глобиха германската "Дойче Банк" през януари с 629 млн. долара.

Bitcoin поскъпна с почти 100 щ. долара през последните седем дни - от 1124.88 щ. долара на 5 април до грубо 1223 щ. долара в обедните часове на 12 април (по данни на специализирания в цифрови валути сайт Coindesk). През същия период пазарната капитализация на Bitcoin е нараснала от 18.34 млрд. на 19.5 млрд. долара.

Подемът е стимулиран от решението на Япония в началото на месеца да признае дигиталните пари за легална валута. Търговският гигант за потребителска електроника Bic Camera от миналата седмица приема плащания в Bitcoin.

Търговията на виртуалните монети в японски йени е вторият по ликвидност пазар в глобален план, по данни на търговската платформа за криптовалути Gatecoin.

Facebook logo
Бъдете с нас и във