Банкеръ Daily

Пари и пазари

Русия изненада с повишение на лихвите с 50 базови пункта

"Банк России" повиши изненадващо базовата си лихва с 50 базови пункта на 23 април и намекна, че може да последват още увеличения. Основната причина са силните колебания на рублата заради влошените отношения на Москва със Запада, което допринася за инфлационния ръст. 

На официалното си съвещание на 23 април Руската централна банка качи основната си лихва на 5 процента. Тринадесет от общо 41 анкетирани от агенция "Блумбърг" икономисти са "познали" новото лихвено равнище, а 28 са очаквали по-малко движение. Рублата увеличи печалбите си към американския долар след решението на централните банкери.

В официалното си изявление след събирането "Банк России" подчерта, че ще следи внимателно дали се налагат по-нататъшни лихвени увеличения. Банката повиши инфлационната си оценка до края на годината от 3.7%-4.2% на 4.7%-5.2% и предупреди, че ръстът на цените продължава да се движи над прогнозите. 

Руската рубла понесе сериозни загуби в резултат на поредица от геополитически шокове откакто председателят на "Банк России" - Елвира Набюлина - повиши изненадващо основната лихва с 25 базови пункта през март. По-бързото от очакваното икономическо възстановяване също допринася за ценовия ръст, коментира на 23 април централната банка. Базовата лихва ще е средно 4.8%-5.4% през тази година и 5.3%-6.3% през 2022-а, сочат предвижданията на банкерите. 

Отчетената на 19 април годишна инфлация се е успокоила на 5.5%, което предполага, че ценовият ръст е прехвърлил билото след като бе в подем в продължение на 11 последователни месеца. Все пак, той остава над целевите за централните банкери 4% годишно, а икономисти очакват бавно отслабване на натиска. 

Санкциите върху руския държавен дълг, които Вашингтон наложи през април и напрежението около струпаните на границата с Украйна руски военни части задълбочи допълнително несигурността за перспективата на рублата, която следва инфлацията със закъснение.

Рублата се засили на 23 април след като "Банк России" повиши базовата си лихва и Кремъл започна да изтегля войските си от границата с Украйна. Руският опозиционер Алексей Навални пък обяви, че прекратява гладната си стачка и обеща да започне отново да се храни.

В обедната търговия руската валута се изкачи до най-високата си за последния месец цена към зелените пари от 74.65 рубли за долар (котировка, посещавана за последен път на 22 март), след което леко омекна до 74.85 рубли за долар. Спрямо еврото руската парична единица поскъпна до 90.30 рубли за едно евро. 

Анализатори на MUFG Bank коментират, че се създават условия за подем на подценената рубла в краткосрочен план след охлаждането на геополитическите рискове. По оценка на валутни експерти, руската валута в момента е оценена адекватно съобразно политическите рискове, но от гледна точка на фундаменталните показатели е подценена. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във