Банкеръ Daily

Пари и пазари

Русия и Саудитска Арабия договорили ново намаляване на производството на петрол

Русия и Саудитска Арабия се договориха да удължат до 2019 г. сделката си за управление на петролния пазар, известна като ОПЕК +, въпреки че Москва и Рияд все още не са потвърдили каквито и да било нови съкращения на продукцията, съобщава агенция "Блумбърг".

Това бе съобщено и от руския президент Владимир Путин след среща със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман през уикенда в рамките на срещата на върха на Г-20. 

Очакванията са сделката между Русия и Саудитска Арабия да бъде потвърдена на следващото заседание на ОПЕК във Виена. Делегатите на ОПЕК заявяват, че лидерите са дали политическата си благословия за споразумение, но остава много работа, включително и за размера на потенциалното съкращаване на продукцията.

"Няма окончателно решение, но заедно със Саудитска Арабия ще го направим - посочи Владимир Путин - Ние се съгласихме, че ще наблюдаваме ситуацията на пазара и ще реагираме бързо."

Цените на петрола на борсите в Лондон и Ню Йорк скочиха с над 4% в понеделник. 

В неделя президентът на ОПЕК и министър на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухаил ал Мазруей заяви, че е оптимист, че ще бъде постигнато споразумение за намаляване на производството за 2019 г., на срещата през следващата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във