Банкеръ Daily

Пари и пазари

Русия е спечелила повече от износа на петрол през юни

Приходите от износа на руски суров петрол са се върнали обратно над 20 млрд. щ. долара през юни въпреки по-скромните задгранични доставки, съобщава Международната енергийна агенция в месечния си анализ, публикуван на 13 юли. Сумата е със 700 млн. долара по-висока отколкото майската, въпреки че дневният експорт на черно злато от Русия е паднал с 250 хил. барела дневно - до 7.4 млн. барела - най-малко от август 2021-а.

Средната пазарна оценка на базовия сорт "Брент" е била малко над 117 щ. долара за барел през юни в резултат на скромното предлагане. Високите международни цени са помогнали за частичното компенсиране на отстъпката, с която се предлага руския сорт "Уралс", набъбнала в резултат на подготовката на Европейския съюз да ореже постепенно корабните доставки от Русия в отговор на инвазията в Украйна.

През юни цената на "Уралс" е била по-висока с 10.7% спрямо май - средно 87.25 щ. долара за барел, по данни на руското министерство на финансите. По-силната рубла обаче означава, че руският бюджет, над една трета от който се пълни от приходите от износа на суров петрол и природен газ, не може да се възползва напълно от по-скъпото гориво. Руската парична единица е поскъпнала с над 15% спрямо американския долар през юни заради потока от експортни постъпления и по-слабия внос. В резултат, средствата от черно злато и от природен газ за Кремъл са паднали с почти 18% спрямо майските - до 717.9 млрд. рубли през юни - най-малко от август 2021-а, по изчисления на агенция "Блумбърг", базирани на данни на финансовото ведомство.

През юни най-висок спад в руския износ има при суровия петрол, свит до едва малко над 5 млн. барела на ден, информира международната енергийна агенция. Дневните потоци за ЕС са били под 3 млн. барела дневно - най-малко от ноември 2021-а. Юнските доставки за Китай и Индия са намалели с по 175 хил. барела на ден за всяка от страните спрямо майските, но по-високите количества за "неизвестни дестинации" правят общата експортна картина за Азия неясна, допълва Международната енергийна агенция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във