Банкеръ Daily

Пари и пазари

Русия е продала 5 млрд. долара от петролния си фонд

Кремъл е започнал да изпълнява плановете си да редуцира зависимостта си от зелените пари, която прави страната уязвима на западните санкции. Русия е продала 5 млрд. долара от наличността в държавния петролен фонд, като 4 млрд. долара са конвертирани в китайски юани, а 1 млрд. долара - в евро, обяви официално финансовото министерство на страната. Което означава, че вложения за още 36 млрд. долара очакват да бъдат обменени срещу друга валута. Трансферът се осъществява в рамките на огромните валутни резерви на "Банк России", така че влиянието върху пазара ще е ограничено.

Руският президент Владимир Путин от половин година работи усилено за редуцирне на дела на зелените пари в руските валутни резерви и търговски сделки. Планът за премахването на щатския долар от петролния фонд беше обявен по време на икономическия форум в Санкт Петербург през миналата седмица, преди пърната среща на високо равнище между Путин и американския лидер Джо Байдън на 16 юни в Женева. За някои политически наблюдатели целта е да се постигне PR ефект точно преди събитието, което очаква с интерес целия свят. Други обаче предполагат, че обменът е временна стъпка към реалното преструктуриране на руските валутни резерви.

Самият Путин обяви на форума в Санкт Петербург, че Русия не иска да спре напълно да използва долара, добавяйки, че санкциите са принудили Москва да потърси алтернативни методи за разплащания.

Руският държавен фонд съхранява спестените приходи на страната от продажба на суров петрол над фиксирана от правителството цена и се използва за попълване на загубите когато пазарните котировки паднат под този праг. В момента дружеството държи около 35% от ликвидните си активи в зелени пари на стойност грубо 41.5 млрд. щ. долара. В същия размер са инвестициите в евро, а останалата част е разпределена между юани, злато, йени и британски паунд. След обмена активите на фонда ще се разпределят, както следва: 40% в евро, 30% в юани, 20% в злато и по 5% в японски йени и британски лири. Заедно с неликвидните активи общият ресурс на дружеството е на стойност 185.9 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във