Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Русия е подготвена за нови санкции

Отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, което се приписва на Кремъл, и включването на Москва в политическите вълнения в съседна Беларус, вещаят нови санкции на Запада срещу Русия преди президентските избори в САЩ. Дори ако бъдат наложени обаче, те ще имат далеч по-слаб ефект, отколкото предишните наказания срещу руснаците заради анексирането на Крим през 2014-а и заради други "зловредни действия", които Москва отрича, коментират  за агенция "Ройтерс" анализатори. И посочват някои мерки, предприети от Кремъл, за справяне със заплахите от нови санкции.    

Плаваща рубла, обилни резерви

Русия има четвъртите по големина запаси от злато и от чуждестранна валута в света в размер на 591.8 млрд. щ. долара (към 11 септември) срещу 509.6 млрд. долара в началото на 2014-а и под 360 млрд. долара през април 2015-а - най-ниската стойност за последното десетилетие. 

Решението на "Банк России" от 2014-а да пусне рублата да плава свободно направи руската валута спасителна клапа срещу външни шокове. 

Фискални правила

За да се защити срещу силните ценови колебания на суровия петрол - основното перо в руския износ - Москва прие последната версия на фискалното си законодателство през 2017-а. В нея е заложено, че всички приходи от нефтени котировки над 42.40 щ. долара за барел отиват в държавната хазна. А когато цените са под тази стойност, страната започва да продава чуждестранна валута в подкрепа на рублата. 

Световната банка похвали тази фискална уредба. В момента правилата са облекчени временно, за да се увеличат държавните разходи и да се смекчи провокирания от COVID-19 икономически спад. 

Валутна експозиция

Русия редуцира чувствително зависимостта си от външните пазари, оряза чуждестранните си задължения и увеличи вътрешното кредитиране - все буфери срещу външни шокове. 

Чуждестранният дълг на страната се сви с около 30% през последните шест години - до 477 млрд. щ. долара към средата на 2020-а срещу 729 млрд. долара в началото на 2014-а. 

Москва разнообрази и вложенията, като намали дела на резервите си в щатски долари до 24.5% от общото количество в края на 2019-а срещу 45.4% към 31 декември 2013-а. Страната добави юани в чуждестранните си резерви и в края на 2019-а делът им достигна 12.3 процента. Златните запаси пък скочиха до 144.6 млрд. долара през септември (от 40 млрд. долара в началото на 2014-а). 

Национални решения

Русия създаде собствена система за картови плащания - "МИР" - през 2014-а, заради опасения, че ще бъде изключена от световните "Виза" и "Мастъркард". Както и собствена клирингова къща за финансови транзакции. 

Москва основа и национална кредитна агенция - "АКРА" - за да намали зависимостта си от световните рейтингови компании. 

По-слаба зависимост от внос

Русия вече задоволява по-голяма част от потреблението на хранителни продукти със собствени сили след като забрани западния внос на множество стоки през 2014-а. Тази забрана и по-слабата рубла помогнаха на местните производители на храни да се стабилизират и развият, и редуцираха с една трета вноса  в годините от  2013-а насам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във