Банкеръ Daily

Пари и пазари

Русия е отхвърлила германските газови преводи от конфискувана търговска фирма

Руската "Газпромбанк" е отказала да приеме плащанията за част от априлските и майските газови доставки за Германия и Австрия, направени по договори с търговското поделение на "Газпром" - Gazprom Marketing & Trading (GM&T), въпреки че фирмата е използвала сметка в рубли както е поискала Русия, твърдят запознати с въпроса лица.   

Въпросното дружество беше под разпореждане на германското поделение на руския газов гигант преди Берлин да го отнеме от Москва и да го постави под свой контрол в началото на април, за да гарантира газовите доставки за страната. Отказаните плащания обаче означават, че то рискува да бъде "шунтирано" при новите си собственици и са първият признак за търкания между страните след поглъщането му от германците. 

Споровете за доставките на руски газ между Европейския съюз и Русия са в задънена улица след като руският президент Владимир Путин поиска от "неприятелските" държави да се издължават за суровината в рубли. Според новите правила клиентите трябва да откриват две сметки в "Газпромбанк", която да обменя евровите преводи в едната сметка в рубли в другата. Брюксел обаче твърди, че плащанията трябва да се правят в евро или долари защото в противен случай купувачите рискуват да нарушат санкциите, които Западът наложи на Кремъл заради нахлуването в Украйна. Русия вече "наказа" първите страни за неподчинението им на новия режим като на 27 април спря подаването на природен газ за България и Полша. 

Въпреки че GM&T работи с много малки количества газ, които са части от процента от общия износ на руската суровина за Европа, казусът показва усложненията, възникващи от разпореждането на Кремъл. В официално изявление германският енергиен регулатор подчертава, че процесът на плащанията е "неясен" и че за синьото гориво по договор трябва да се превежда евро. Контролният орган добавя, че GM&T може да замести руския газ с други сортове, които да купи от свободния пазар, ако се налага.  

Фирмата GM&T е базирана Лондон и набавя синьо гориво за поделенията си на дребно в Германия и Великобритания. Отказаните преводи към "Газпромбанк" са част от средносрочен контракт за доставка на 7 тераватчаса газ до края на 2023-а, твърди един от добре информираните източници. Търговското дружество, което е един от множеството вносители на суровината в Германия, все още се опитва да потвърди, че транзакцията ще се обработи и води преговори с "Газпромбанк" и с "Газпром".   

Ако газът не бъде доставен, това може да влоши допълнително положението на европейския енергиен пазар. Алтернативата е GM&T да осигури синьо гориво от други източници на по-висока цена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във