Банкеръ Daily

Пари и пазари

Румънска верига за бързо хранене влиза на българския пазар

Румънският предприемач Стефан Мандачи разширява веригата си от ресторанти за бързо хранене "Спартан" в чужбина. Той ще инвестира 125 000 евро в първия клон на веригата в България. Тази година предприемачът е предвидил над 700 000 евро за разширяване на веригата си за ресторанти.

"През втората половина на 2019 г. планираме да отворим първия обект на "Спартан" в България," заяви Стефан Мандачи, собственик на веригата ресторанти, цитиран от Ziarul Financiar. На местния пазар бизнесменът планира да открие четири нови обекта тази година в градовете Букурещ, Клуж-Напока, Яш и Сибиу. Мандачи съобщи, че е необходима инвестиция от 125 000 евро, за да се отвори всяко едно място. В момента "Спартан" има 43 фиксирани и еднин мобилен обект. Брандът присъства във всички големи градове в Румъния като през 2018 г. компанията отчита приходи над 11,4 млн. евро, което е с 20% повече в сравнение с 2017 година.

Стефан Мандачи е бизнесмен от Сучава, който стана известен с построяването на най-кратката магистрала в света с размер от 1 метър в знак на протест срещу липсата на пътна инфраструктура в региона. Той мотивира тогавашната си инициатива с думите: "Ние сме най-бедният регион в Европа. И искам магистрали тук, в Молдова, в моя регион. Тук, в Сучава, в моя град!", заяви предприемачът за Euronews. Бизнесменът каза, че се е уморил от нарушените обещания, направени от правителството през последните 30 години за подобряване на пътната инфраструктура, така че е решил да действа сам и е инвестирал 4 500 евро в проекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във