Банкеръ Daily

Пари и пазари

Румъния похарчила 1 млрд. евро в защита на леята

Националната банка на Румъния е провела интервенции на междубанковия валутен пазар, за да подкрепи румънската лея, която падна до рекордно ниска стойност към единната европейска валута през миналия месец (4.7835 леи за едно евро). Причината за срива се корени в опасенията от отрицателния ефект на бума на правителствените разходи върху инфлацията и бюджета.

За "спасяването" на румънската валута, която е в режим на управляемо плаване към еврото, са похарчени малко под 1 млрд. евро от банковите валутни резерви, твърди пожелал анонимност високопоставен служител на банката, заради конфиденциалния характер на информацията. Пазарната намеса на Румънската централна банка в защита на леята е довела до най-резкия спад на резервите на институцията от юни 2018-а насам. По-слабата валута има незабавно директно влияние върху цените, които вече растат с най-висока скорост в Европейския съюз след като предишният кабинет на страната намали данъците и повиши заплатите на работниците от държавния сектор. 

Говорителят на централната банка отказа коментар за пазарната активност с мотив, че институцията никога не огласява интервенциите си. Всъщност тя и в миналото е реагирала светкавично на големи движения на местната валута, за да защити длъжниците в евро и да предотврати влиянието им върху цените. Банковият председател Мугур Изареску пък нееднократно е подчертавал, че 5-процентни колебания не са причина за безпокойство.

"Няма причини за тревога" от спада на леята, успокои репортерите на 3 декември новият румънски премиер Лудовик Орбан по време на събитие в централната банка в Букурещ. Той обяснява поевтиняването на националната валута с по-високото потребление през декември и нуждата от по-голям внос, които са повишили търсенето на евро и са натиснали надолу леята. 

Валутните резерви на Румъния са над 38 млрд. евро, които страната може да използва по всяко време в защита на националната парична единица. Те са намалели с 1.2 млрд. евро през ноември единствено заради банковите интервенции и заради поредната вноска за зенитно-ракетните отбранителни системи "Пейтриът" по договора със САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във