Банкеръ Daily

Пари и пазари

Румъния отново отложи пускането на газопровода Кишинев-Унген

Румъния удължи крайния срок за въвеждане в експлоатация на трансграничния газопровод Кишинев-Унген до 2021 г. Той има за цел да отвори достъпа на Молдова до алтернативни доставчици на "Газпром" в Европа. Това се посочва в Плана за развитие на газопреносната система на Румъния за 2019-2028 г., съобщава ТАСС.

Строителството на газопровода започна през 2013 г. Тогава властите обещаха да го пуснат в експлоатация през четвъртото тримесечие на 2017 г., след което крайният срок бе отложен за края на 2018 г., отбелязва молдовското издание.

Междувременно, по време на посещението си в Кишинев през октомври 2019 г., външният министър на Румъния Рамона Манеску бе обещала, че газопроводът ще бъде пуснат в експлоатация през 2020 г. В публикувания план обаче крайният срок за пускането в експлоатация вече е отложен за 2021 г.

Тръбопроводът Кишинев-Унген трябва да свърже молдовската столица към изградения по-рано, с подкрепата на ЕС и Румъния, газопровод Унген-Яш. Дължината на участъка е около 120 километра, а по тръбата ще се транспортират 1,5 милиарда кубически метра годишно. В същото време годишните нужди на Молдова от природен газ се оценяват на около 1,3 милиарда кубически метра (с Приднестровския регион - около 2,9 милиарда куб. м), които републиката внася от Русия през територията на Украйна.

Проектът за изграждане на газопровода се изпълнява от румънския газов оператор "Трансгаз" и се оценява на около 174 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във