Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Рублата ще плава свободно през 2015-а

Руската централна банка разшири в началото на седмицата диапазона на търговия на рублата, с което показа, че конфликтът в Украйна няма да попречи на плановете на институцията да пусне валутата да плава свободно от началото на следващата година. Паричните стратези на "Банк России" увеличиха разрешения търговски коридор на руската парична единица от седем на девет рубли и се отказаха да интервенират в неговите граници, съобщиха официално руските централни банкери. Те поясниха, че промените целят да подготвят прехода към пазарно определян курс на рублата, което е необходимата предпоставка в центъра на банковата политика да бъдат поставени лихвените проценти, а не валутните интервенции. Монетарните експерти на "Банк России" предприеха тази мярка, след като миналия месец повишиха основната лихва на страната с поредните 0.5% - до 8%, защото присъединяването на Крим към Русия доведе до силен отлив на капитали. Същевременно от март до юли инфлацията надхвърли 7%, което е доста над целевия таван на банката от 5% годишно. Руските централни банкери искат да понижат инфлацията до 4.5% през 2015-а.


"Банк России" не е интервенирала в подкрепа на рублата от май насам, след като от началото на годината похарчи 44 млрд. щ. долара, за да спре рязката й обезценка. Чуждестранните и златните резерви на страната са били в размер на 469 млрд. щ. долара към 8 август.


Въпреки че държавната намеса в икономиката нарасна, откакто страната управлява президентът Владимир Путин, председателят на "Банк России" Елвира Набюлина се опитва да съхрани независимостта на институцията и да се придържа към основната й задача - битката с инфлацията. Свободното плаване на рублата ще е финалната крачка на отказ от строгия валутен контрол, установен още по съветско време. Тогавашните власти използваха няколко валутни курса, включително и един за гражданите и друг за счетоводни операции с партньорите.


Руската централна банка прекрати активното управление на валутата след разпадането на Съветския съюз, но капиталовият контрол остана в сила до 2006-а, когато рублата стана конвертируема. Предшественикът на Набюлина - Сергей Игнатиев - също работи в подкрепа на плановете за свободно плаване на руската парична единица и за определяне на целеви инфлационен таван. "Банк России" доказа своята независимост и когато устоя на призивите на политиците да помогне за стимулирането на колебливото стопанство, като намали цените на кредитите.


Новият търговски диапазон на руската парична единица е от 35.40 до 44.40 рубли срещу целева валутна кошница, а валутният курс в момента е 6.5% от горната граница. Досега руската централна банка купуваше и продаваше по 200 млн. щ. долара на ден в случаите, когато рублата преминаваше определени нива вътре в целевия коридор. Според Леонид Игнатиев - анализатор в московската финансова група "БКС", рублата вече е свободна да падне до 39.70 за един щатски долар. Игнатиев очаква "Банк России" да повиши отново лихвите и след това да започне да продава долари в подкрепа този път на зелените пари, ако руската валута се придвижи "бързо" зо 37.50 рубли за един щатски долар.


Според новите наредби банковият регулатор ще може да прави по-бързи корекции на търговския коридор на рублата, като намали от досегашните 1 млрд. на 350 млн. щ. долара сумата за интервенции, необходима да качи или свали с 5 копейки цената на руската парична единица. Освен това "Банк России" ще може да купува или продава неограничени количества валута веднага след като рублата излезе извън новия диапазон на търговия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във