Банкеръ Daily

Пари и пазари

Рублата се преражда в търговско убежище

Решението на "Банк России" ( ръководeна от  Елвира Набюлина) от 10 ноември 2014-а да остави рублата да се търгува свободно и да престане да харчи милиарди в безполезни опити да овладее срива й, се оказа повече от плодотворно. Руската парична единица се обезценяваше  стремглаво под натиска на колабиращите цени на суровия петрол и на международните санкции срещу Кремъл. И дори спешното увеличение на лихвите с 650 базови пункта не успя да спре този спад. 

Днес, пет години по-късно, нещата изглеждат по съвсем друг начин. Решението на правителството да се откаже от валутните интервенции, предпазливата лихвена политика и по-стриктните бюджетни правила позволяват на Руската централна банка да влезе в  2020-а с валутни резерви в размер на над половин трилиона щатски долара и с една от най-привлекателните  за сделките carry trade парични единици (бел. ред. - при които валутните играчи теглят заеми в парични единици с ниски лихви и влагат получените средства във високодоходни активи). 

Очакванията на валутните анализатори са рублата да е с водещи резултати и през 2020-а, предлагайки спасително убежище на инвеститорите, обезпокоени от бъдещия развой на търговската война между Вашингтон и Пекин. Такова поне е мнението на 57 глобални инвеститори, стратези и търговци, анкетирани от репортери на агенция "Блумбърг". Експерт на "Ейч Ес Би Си холдингс" очаква руската валута да поскъпне със 7% над сегашните си равнища и я нарича "пътеводна светлина" на развиващите се стопанства от Европа, Близкия изток и Африка.

Рублата донесе на инвеститорите "най-тлъстата" доходност от сделки carry trade сред валутите на развиващите се пазари през последните пет години благодарение на комбинацията от високия си лихвен диференциал по отношение на кредитните разходи за щатските долари и на силата си. На практика, въпреки лихвените редукции от общо 1050 базови пункта на "Банк России", за този период вложителите в активи в рубли спечелиха повече от два пъти в сравнение с инвестиралите във втората най-успешна парична единица от развиващия се свят - египетския паунд, който бе пуснат да плава свободно през 2016-а. 

Руската централна банка започна да понижава лихвите няколко седмици след като ги качи "на пожар" в края на 2014-а, което за кратко доведе до отрицателни реални лихвени проценти. Падащата инфлация обаче възстанови коригираната доходност, която стана почти толкова добра колкото при основната лихва от 17 процента. Новото фискално разпореждане за промяна на цената на суровия петрол, която да се използва за бюджетни изчисления, пък увеличи валутните резерви като процент от БВП до най-високото им равнище от 2010-а насам. В допълнение, руското правителство работи с двоен излишък - както бюджетен, така и по текущата сметка, като и двете стойности са най-високи поне от десетилетие насам.

В момента базовата лихва на "Банк России" е 6.25% с прогнози да слезе до 6% до края на 2020-а. Набюлина, която години наред се бореше с висока инфлация, е изправена пред сериозното предизвикателство да падне под целевите 4% годишно. Просто защото петте поредни лихвени редукции засега не успяват да стимулират ръст на цените или да подпомогнат кой знае колко стопанството - резултат , който се отдава отчасти на закъснелите правителствени разходи през второто полугодие. Набюлина вече коментира, че ефектът от лихвените понижения идва със закъснение и че централната банка ще трябва да изчака, за да оцени влиянието им. Тя добави, че ново намаление на лихвените проценти е възможно да се предприеме на следващото официално съвещание на банковото ръководство през февруари 2020-а или до края на първото полугодие, което обаче не е гарантирано. Предвижданията на анализаторите са това да се случи по-скоро през второто полугодие на 2020-а, но ако ценовият натиск остане немощен, то може да дойде още през март. Руските правителствени облигации в рубли привлякоха близо 16 млрд. щ. долара през тази година, отчасти заради по-бързата от прогнозираната лихвена редукция. Инвеститорите пък вече очакват да видят дали 2020-а ще донесе нови дози лихвени понижения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във